Les universitats catalanes han acceptat unificar el sistema de ponderacions per a la selectivitat d'aquest any i corregir incongruències com ara puntuar més una assignatura que no té res a veure amb la carrera escollida pels estudiants, en comptes d'algunes que hi estan directament relacionades.

Amb aquesta decisió, l'Associació de Joves Estudiants de Catalunya (AJEC) ha guanyat una altra batalla en la seva campanya per demanar millores a la nova selectivitat, setmanes després que el Ministeri d'Educació acceptés reparar un greuge amb els estudiants de Batxillerat que volen cursar Psicologia, Inefc, Teràpia Ocupacional i Logopèdia. El problema es devia a què, abans del canvi acceptat pel Ministeri, aquests joves no s'enfrontaven a la selectivitat en igualtat de condicions ja que el sistema no s'ajustava al que coneixien en el moment de la matrícula.

Ara, l'AJEC ha informat que tots els rectors i les rectores de les universitats catalanes han aprovat canviar el sistema de ponderacions per a la selectivitat d'aquest any, el primer en què entrarà en vigor el nou mètode.

Els representants dels estudiants van explicar que les modificacions acceptades per les universitats impliquen la desaparició de "les nombroses incongruències que presentava el sistema anterior".

Per exemple, tal com estava abans de la correcció, l'assignatura de Dibuix Tècnic puntuava ?menys que la de Biologia per accedir a la carrera d'Arquitectura; Física valia més que Economia de l'Empresa si es volia cursar Administració i Direcció d'Empreses, o Geografia puntuava més que Anàlisi Musical a l'hora de fer Musicologia. Cal tenir present que el valor de les ponderacions es va conèixer quan els estudiants de Batxillerat ja havien escollit el seu itinerari -triant unes assignatures o unes altres-, de manera que aquest curs no tenien cap capacitat de reacció.

A més, el canvi també garanteix que totes les assignatures que ponderin al 0,2 siguin les mateixes en totes les universitats a l'hora de cursar un mateix grau o graus similars, cosa que no passava -les matèries es poden valorar amb 0,2 o 0,3 punts. Aquesta era una altra de les reclamacions de l'Associació de Joves Estudiants de Catajunya, "perquè l'estudiant no hagués d'escollir també la Facultat on volia cursar els seus estudis des de primer de batxillerat".

El nou sistema de ponderacions es podrà consultar properament a través de la web de la Generalitat.