Entren en funcionament les càmeres instal·lades a set pobles de la Garrotxa per "blindar" de robatoris la comarca

En total són tretze dispositius que estan col·locats en punts estratègics i connectats amb els Mossos

Una càmera a l'entrada d'un dels pobles de la Garrotxa.

Una càmera a l'entrada d'un dels pobles de la Garrotxa. / ACN

ACN

ACN

Aquesta setmana han entrat en funcionament les tretze càmeres de seguretat que s'han instal·lat a set pobles de la Garrotxa i que han de servir per "blindar" la comarca de robatoris. Unes càmeres que els alcaldes confien en que donin resposta a la falta d'efectius policials. I és que només la capital, Olot, té policia local pròpia, mentre que els 20 municipis restants depenen dels Mossos. Aquesta situació va fer que el Consell Comarcal de la Garrotxa impulsés el projecte col·locant els dispositius en punts clau, amb la col·laboració dels ajuntaments. Tot i que hi ha hagut un cert retard en la licitació, aquesta setmana ja estan operatives i connectades amb els Mossos, que així podran respondre més ràpid davant de cotxes sospitosos.

Des d’aquesta setmana, Les Planes d’Hostoles, Besalú, Maià de Montcal, Les Preses, la Vall de Bianya, Sant Joan les Fonts i Sant Jaume de Llierca compten amb càmeres de seguretat a les entrades o sortides del municipi. Es tracta de tretze lectors de matrícula que serviran per ajudar als Mossos a poder respondre amb més eficiència, en el moment en què es detecti un cotxe sospitós. La iniciativa, conjunta entre els pobles i el Consell Comarcal de la Garrotxa, té un cost de 164.474 euros que es pagarà en cinc anys.

Una de les càmeres instal·lades a la Garrotxa.

Una de les càmeres instal·lades a la Garrotxa. / ACN

Els municipis es faran càrrec de les despeses anuals del projecte, en funció del nombre de càmeres de les que disposen. En concret, Sant Joan les Fonts en té tres, les Planes d’Hostoles, la Vall de Bianya i les Preses dues, mentre que Besalú i Maià de Montcal en tenen una.

Des del Consell Comarcal destaquen que es tracta d’un projecte que permetrà “vetllar per la seguretat ciutadana i donar suport a les tasques policials en aquest àmbit”. El president de l'ens, Santi Reixach, explica que alguns pobles van ser reticents a posar càmeres inicialment, però que de seguida es van mostrar favorables. En aquest sentit, Reixach, assenyala que la iniciativa té un gran consens entre els pobles i els ciutadans. "Es tracta d'evitar que robin a les cases. Ens calen aquestes càmeres", apunta.

El president del Consell Comarcal de la Garrotxa també remarca que la col·laboració veïnal és "molt important" per detectar possibles lladres que entren o surten del poble. I és que l'actuació de diversos veïns de la Pinya, a la Vall d'en Bas, van aconseguir frustrar el robatori a una casa per part d'uns lladres.