Un noi de 17 anys va morir ahir a la tarda en caure daltabaix d'un balcó d'un hotel a Lloret de Mar. El jove formava part de la nombrosa expedició d'estudiants portuguesos que cada any arriben a Lloret abans de Setmana Santa per passar-hi uns dies en viatge de final de curs. El noi era sol a l'habitació i, per causes que no es coneixen -probablement intentava saltar al balcó de l'habitació del costat- va caure des d'una alçada d'un tercer pis i es va precipitar al pati interior de l'hotel, on hi ha la piscina. L'accident va tenir lloc cap a les quatre de la tarda i el noi va morir pràcticament a l'acte.

"Ha fet un soroll horrible". El personal de l'establiment, l'hotel Esmeralda del carrer del Grau, al centre de Lloret, explicava ahir que ningú sabia ben bé què li havia passat, al noi, que en principi s'estava sol a una habitació mentre molts dels seus companys eren a Barcelona d'excursió. Com que a més els joves corren d'una punta a l'altra de l'hotel i es canvien d'habitacions, es va trigar una estona a poder-lo identificar. Finalment, es va esclarir que es tractava d'un dels nois més joves de la promoció, de tan sols 17 anys. En el moment de caure a la piscina no hi havia ningú i almenys la resta de joves es van estalviar l'escena, van destacar des de l'establiment.

A l'hotel Esmeralda, s'hi estan uns 300 dels aproximadament 10.000 joves portuguesos que enguany s'han estat a Lloret en viatges de final de curs organitzats per diferents agències de viatges juvenils del país veí. Van arribar el passat dia 27 i tenen previst marxar avui. Es tracta d'una manera de mantenir plens els hotels de Lloret i que cada any genera polèmica. Els portuguesos engeguen la temporada alta turística i alhora la veda de les queixes dels veïns del centre. Els joves cridant i fent tabola pel carrer armats de megàfons i altres souvenirs de mal gust generen un debat que, any rere any, es repeteix.

Sectors econòmics i polítics de Lloret sempre han defensat aquests allaus de turistes joves en excursions programades amb l'argument que, mentre arriben la resta de turistes, benvingudes siguin les divises que els joves portuguesos deixen a les caixes enregistradores de comerços i restaurants. També s'admet que provoquen aldarulls: fa dos anys, l'hotel San Juan els va expulsar. A més, l'esforç que les forces de l'ordre despleguen a Lloret per protegir els nois fins i tot de si mateixos -nombrosos policies de paisà controlen, per exemple, que no es serveixi alcohol als menors en els locals de nit- és ingent. També ho és l'activitat dels serveis d'emergències. L'any 2007, en dues nits l'hospital de Blanes va atendre 23 menors d'edat d'entre 16 i 17 anys severament afectats per la ingesta d'alcohol.