Els estralls de la nevada del pasat 8 de març als boscos de les comarques gironines encara seran visibles durant un bon període de temps. Ahir, el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, va calcular que per restablir la situació forestal d'abans del temporal de neu hauran de passar "com a mínim dos o tres anys", sempre i quan es netegi "a bon ritme" el sotabosc de branques trencades i arbres caiguts. Baltasar va visitar les tasques de neteja de la llera de la riera Molins al seu pas per la urbanització Vall Repòs, al municipi de Santa Cristina d'Aro.

El conseller de Medi Ambient va reiterar que les actuacions prioritàries en els boscos estaran finalitzades el 15 de juny. D'altra banda, les 40 programades per l'Agència Catalana de l'Aigua en rius i rierols de les comarques gironines tenen la data límit del 30 de maig. Aquest mes menys que s'ha determinat per a les lleres respon a la voluntat previsora, segons va manifestar Baltasar, pel que fa a la possibilitat que posteriorment es produeixen pluges intenses. Les branques i arbres que actualment ocupen moltes de les lleres es convertirien en un important tap per l'aigua que desembocaria, inevitablement, en inundacions.

45,7 quilòmetres de lleres

D'aquestes 40 actuacions, set ja estan finalitzades -riera de Fanals a Platja d'Aro; riera d'Esclanyà de Begur; torrent de Can Creixell a Lloret, o la riera Malvet de Santa Cristina d'Aro-. N'hi ha 10 que s'estan executant -com la riera Galligants a Girona; la riera Bell-lloc, a Palamós, o el Rissec a Cruïlles-. La resta començaran en breu. La majoria de les actuacions corresponen a municipis de les Gavarres, si ve també hi ha Colomers, Begur o Lloret de Mar. En total , són 45,7 quilòmetres de llera en les quals s'intervindrà.

En total, hi ha 15 brigades treballant en rius i rierols i el conseller va explicar que les situacions més crítiques a les lleres es troben a les parts baixes. Per aquesta intervenció, l'ACA hi destina més de mig milió d'euros.

Baltasar va afegir, de cara a l'estiu, que la màxima preocupació són els incendis "perquè hi ha una gran massa forestal". Per això, 24 brigades treballen als boscos de la demarcació gironina per netejar-los del brancatge trencat. A les comarques de Girona, la nevada va afectar, segons el Departament de Medi Ambient, 90.000 hectàrees de boscos, 26.638 de les quals amb caràcter greu. Davant d'aquesta extensió, s'han establert zones prioritàries de treball per garantir els perímetres de protecció i tenir netejats camins i tallafocs per al 15 de juny. "Creem les condicions perquè no hi hagi grans focs, però ningú pot donar la garantia absoluta que tot i la feina feta això no passi", va exposar.

Baltasar va afegir que posteriorment encara quedarà "molta feina per treure llenya caiguda i molt temps". En aquest sentit, va comentar que després del 15 de juny l'actuació pública seguirà i estima que es necessitaran un mínim de dos o tres anys per netejar totalment els boscos gironins dels efectes de la nevada. Una tasca en què participen i hi hauran de seguir participant els propietaris forestals.