No fa ni un mes la Comissió de Patrimoni del Departament de Cultura ha aixecat la prohibició de fer obres a l'interior del futur museu del Vapor de la Burés d'Anglès després de tenir-les aturades durant tres mesos perquè aquest edifici industrial es troba ara immers en un nou escenari de protecció en haver-se incoat la declaració de Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN).

Però aquesta protecció va més enllà del propi edifci del Vapor on hi ha la joia industrial de les colònies tèxtils, ja que també afecta una zona propera a aquesta nau i, per tant, a la nau número 3 on l'Ajuntament preveu construir diferents sales polivalents. Un fet, però, que de moment no es pot materialitzar en mancar el vistiplau del Departament de Cultura, que és qui vetlla perquè no es facin obres que puguin perjudicar aquest edifici, que és considerat un patrimoni arquitectònic.

L'Ajuntament d'Anglès acaba d'entregar el projecte a Cultura on recull els requeriments que li ha fet aquest ens de la Generalitat i, per tant, no pot iniciar els treballs per rehabilitar aquestes naus fins que aquest hi digui la seva.

El projecte preveu poder disposar de tres sales polivalents que puguin usar-se de forma independent a la planta baixa de la primera nau del recinte històric. I el que demana Cultura és que es mantiguin les característiques originals de l'edifici, un fet que com explicava el regidor d'Urbanisme, Josep Santané (PSC), "ho conservarem tot, fins i tot millorarem la façana" i, per tant, augura que "es resoldrà tot ben aviat".

Conservar l'original

I és que com a elements destacats aquesta nau té com a original l'estructura de pilars de fosa i voltes a la catalana entre jàsseres d'acer. I al seu interior a més es conserven instal·lacions de la indústria tèxtil de fa cent anys, especialment els conductes de ventilació i humidificació.

Tot i això, la intenció del consistori és millorar les instal·lacions així com eliminar les obsoletes. A més caldrà adaptar-les a les condicions de seguretat exigides. Les tres sales sumaran un total de 2.245 metres i tindran diferents usos, ja que Anglès és un municipi que està mancat d'instal·lacions per fer-hi activitats i l'Ajuntament ara té una sala privada polivalent llogada i vol traslladar-se a la Burés perquè és obsoleta. De les tres sales previstes n'hi haurà una de prinicipal i amb capacitat per a 1.870 persones i mesurarà 935 metres quadrats; una altra destinada com a sala de ball per a jubilats i on caben 748 persones. La darrera sala prevista es trobarà annexa al museu i tindrà una capacitat per a 421 persones.