El núvol de cendra del volcà islandès ha repercutit negativament en el nombre de passatgers que van passar el mes d'abril pels aeroports espanyols, i molt especialment en el de Girona, que va veure com el volum de viatgers es reduïa un 15,6% respecte a l'abril de 2009. Els 388.164 passatgers que van utilitzar l'aeroport gironí -que el van utilitzar per volar, perquè òbviament no s'hi compten els que el van utilitzar per dormir i menjar tot esperant un vol que no va sortir- el situen el novè de l'Estat per volum de passatgers tot i el descens.

Tanmateix, d'entre els aeroports més importants només Palma de Mallorca -i per poc- presenta números pitjors que l'aeroport de Girona, amb un descens del 16,2%. La mitjana del total d'aeroports d'Aena ha sigut d'un descens del 8,6% respecte a l'abril de 2009. Les diferències entre els descensos patits pels distints aeroports, de tota manera, tenen més a veure amb la quantitat de rutes establertes amb els països del nord d'Europa que amb causes endògenes.

El nombre d'operacions aèries també es va reduir a Girona, en aquest cas un 7,6% (en va fer 3.537), mentre que el volum de mercaderies transportades va decréixer un 77,9%, arribant a les 424 tones.

Pel que fa als quatre primers mesos de l'any, l'aeroport gironí ha transportat 1.326.364 passatgers, xifra que suposa un descens del 5,9% en relació amb el mateix període de 2009, situant-se com el desè de l'Estat.

L'aeroport de Girona ja havia patit els mesos de gener i febrer una baixada en el nombbre de passatgers, que es va començar a recuperar al març gràcies a la Setmana Santa.

També baixa el Prat

La resta d'aeroports catalans no van ser aliens a les restriccions provocades pel volcà islandès Eyjafjälla. Va fer disminuir en un 6,8% el nombre de passatgers a l'aeroport del Prat a l'abril, respecte al mateix mes de l'any anterior. Segons Aena, de no haver arribat el núvol de cendra el nombre de passatgers hauria crescut un 2% a l'aeroport barceloní. Pel que fa al nombre de moviments, han caigut un 7,8% pel mateix motiu. El núvol de cendra ha fet suspendre desenes de vols des de mitjan del mes passat. En l'apartat de mercaderies, s'han manipulat 11.006 tones, un 64,7% més, ja que el Prat va ser la porta d'Europa mentre gran part de l'espai aeri europeu estava tancat.

En l'acumulat del 2010, el nombre de passatgers a l'aeroport del Prat manté un lleuger creixement, del 0,3%,

Pel que fa l'aeroport de Reus, ha rebut 71.213 passatgers en el mes d'abril, xifra que suposa una reducció del 38,1%. El nombre de vols ha caigut en un 8,4%, 2.161 en total, respecte l'abril del 2009. En l'acumulat de l'any, han utilitzat l'aeroport reusenc 178.016 usuaris, un 37,1% menys que en el mateix període de l'any passat, i s'han fet 6.674 operacions, un 20,1% menys.

Per últim, en l'aeròdrom de Sabadell, es van dur a terme 3.645 enlairaments i aterratges, xifra que suposa un descens del 9% respecte a l'any anterior. Durant aquest any, s'han efectuat 12.045 moviments, un 15% menys.

En el total d'aeroports espanyols, el número de passatgers va baixar un 8,6% a l'abril (52,2 milions) i un 0,5% en els quatre primers mesos de l'any.