Sis anys després, el conflicte de les jubilacions forçoses que l'Institut Català de la Salut va aplicar a més de 300 metges catalans majors de 65 anys s'ha tancat. I ho ha fet a favor dels facultatius, que han vist com el Tribunal Suprem ha confirmat l'anul·lació de la seva jubilació. A més, la Generalitat haurà de fer front a una important indemnització econòmica.

L'Institut Català de la Salut ha anat perdent sistemàticament la batalla judicial. L'1 de juliol de 2004, l'ICS va decidir prejubilar els metges de 65 anys o més tot i que alguns havien demanat prolongar la seva activitat fins als 70. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va donar la raó als metges que van decidir portar l'ICS als tribunals en no acceptar la seva jubilació de manera forçosa. Prèviament, el jutjat contenciós administratiu número 2 de Girona ja havia emès una altre sentència anul·lant aquestes prejubilacions.

Tot i així, al llarg d'aquests sis anys, la Generalitat ha anat recorrent les decisions judicials fins que el Suprem ha fallat i ha considerat il·legal el cessament fulminant dels metges que van demanar continuar en actiu. L'últim pas i el definitiu l'ha pronunciat la secció setena de la sala del contenciós administratiu del Tribunal Suprem, que ha ratificat una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Els metges que, a través del sindicat de Metges de Catalunya, van guanyar el cas als tribunals catalans van veure com l'Institut Català de la Salut esgotava tots els mecanismes legals i recorria fins al Suprem.

El sindicat ha estimat que tot plegat haurà costat a l'ICS uns 70 milions d'euros en concepte d'indemnitzacions que haurà de pagar si decideix aplicar la jubilació forçosa. Aquesta és la quantitat que el sindicat considera que s'hauria de pagar si finalment es compten totes les prejubilacions, des del 2004 i almenys fins al 2012. No obstant això, la Generalitat ja ha pagat al voltant de 3 milions d'euros a metges que han guanyat el seu cas. Mig milió d'euros correspon a interessos de demora que s'han anat generat al llarg d'aquest llarg procés judicial. Alguns dels afectats han cobrat ja entre 50.000 i 60.000 euros.