Els joves anti-MAT desallotjats pels mossos a Sant Hilari Sacalm (Selva) han sostingut davant el jutge que la seva protesta era del tot pacífica. Els activistes havien muntat un autèntic campament a la zona boscosa on s'havien de construir les torres 114 i 115 dels 400 kW, i la companyia Red Eléctrica els va denunciar per un delicte de coaccions. En total, nou joves havien de passar davant del jutge de Santa Coloma de Farners per respondre de l'acusació. La majoria dels activistes, però, s'han negat a declarar i només una –que actuava com a portaveu- ha dit que la protesta s'havia fet de manera pacífica. La defensa ha demanat el sobreseïment del cas perquè, al seu entendre, no es va cometre delicte.

El desallotjament per part dels avalots dels Mossos d'Esquadra, que va durar tot el matí i part de la tarda, va tenir lloc el passat 24 de març. Els activistes feia mesos que havien muntat un autèntic campament a la zona on la companyia Red Eléctrica havia d'aixecar les torres números 114 i 115 de l'alta tensió. Els joves vivien penjats dels arbres en tendes i, fins i tot, havien improvisat cabanyes al bosc amb túnels que les connectaven per sota terra.

La companyia va acusar nou activistes –a qui els mossos van identificar- de cometre un delicte de coaccions. Segons sosté Red Eléctrica, els anti-MAT van ocupar expressament la parcel•la amb la intenció de paralitzar els treballs i provocar un dany greu, no només a ells sinó també a tota la ciutadania. La companyia indica que, amb la seva acció, els activistes impedien que es construís una infraestructura necessària per garantir el consum energètic de les comarques gironines.

Aquest matí, els nou activistes estaven citats a declarar, en qualitat d'imputats, davant la jutgessa de Santa Coloma de Farners que porta el cas. Dos d'ells, però, no s'han presentat perquè es trobaven a l'estranger (a Islàndia i a Suïssa). I la majoria dels restants s'han acollit al dret a no dir ni una paraula.

Només una de les activistes, que ha parlat com a portaveu, s'ha defensat de les acusacions davant la jutgessa, el fiscal i l'advocat de Red Eléctrica. La jove ha sostingut que la seva protesta era del tot pacífica i que, a més, abans de ser desallotjats pels mossos, ningú els havia requerit perquè marxessin del lloc.

La defensa demana el sobreseïment

L'advocat de la defensa, Benet Salellas, ha demanat el sobreseïment del cas. Al seu entendre, l'afer no pot constituir un delicte de coaccions. 'Es tracta d'una acció no violenta, on no es va danyar cap material ni cap bé propietat de Red Eléctrica; per tant, criminalitzar-ho ens situa més enllà del que és tolerable en un estat democràtic', ha puntualitzat el lletrat.

Benet Salellas també ha concretat que en cap moment els joves van fer servir la violència per fer sentir la seva crida. 'Van optar per aquesta mesura de protesta, no tant convencional, després de veure que tots els arguments legals i la resta de concentracions, convocades tant per alcaldes com per plataformes, no havien servit per a res', ha indicat l'advocat.

A més, Benet Salellas també ha rebutjat que, amb la protesta, els joves estiguessin fent un dany greu. 'Els problemes de subministrament dels quals parla la companyia en cap cas guarden relació amb l'ocupació; Red Eléctrica disposava de la servitud dels terrenys des de l'any 2007, i durant tot aquest temps no havia començat a construir a la zona', ha indicat l'advocat.

Mai van ser requerits

A més, l'advocat també s'ha queixat que els activistes mai van ser requerits perquè abandonessin el lloc. 'A diferència d'altres territoris, com ara Osona, aquí no hi va haver cap requeriment ni desobediència reiterada: quan els mossos van anar allà va ser per fer el desallotjament', ha precisat Salellas. I ha afegit: 'Per tant, l'actitud dels manifestants no va ser reprovable, i més tenint en compte que no van malmetre res'.

Després de la citació dels nou activistes antiMAT, la jutgessa haurà de decidir ara si obre judici o arxiva el cas. En cas que l'afer arribi a judici, els activistes es poden enfrontar a pagar una multa o, fins i tot, a penes de presó.