El 17 de setembre del 2005, el figuerenc Martí Pumarola i el barceloní David Bayona es van convertir en la primera parella homosexual casada a les comarques gironines. El casament va ser oficiat per l'alcalde de Santa Cristina d'Aro, Ricard Herrero, amic personal de la parella i que, a més, va cedir el jardí de casa seva per a la celebració de la cerimònia i el convit posterior.

Després de 14 anys de convivència, en Martí i en David eren parella de fet, però no s'havien plantejat mai casar-se. "Sincerament, el matrimoni homosexual era una fita que pensàvem que no viuríem mai, ens semblava impossible", asseguren. Quan el Partit Socialista va incloure la regulació de les parelles gais al programa electoral de les eleccions generals del 2004, la parella ho va començar a veure possible i va prendre la decisió de casar-se: "ens vam dir: si aproven la llei, ens casem!".

L'amistat entre els nuvis i el batlle de Santa Cristina d'Aro va néixer arran de la dona d'Herrero, Carme Carretero, que coneixia Pumarola des de l'època universitària, fa més de vint anys. "Va ser en Ricard qui, quan li vam dir que ens volíem casar quan s'aprovés la llei, ens va proposar de casar-nos ell a Santa Cristina. Ho vam acceptar sense dubtar.", explica la parella.

I dit i fet. L'alcalde també ho recorda amb il·lusió, "en primer lloc, estava satisfet perquè havia de casar dos bons amics. I després, perquè era gairebé un acte de militància democràtica, posava en pràctica una molt bona llei que servia per equiparar drets".

La repercussió mediàtica del casament -la notícia va aparèixer en diversos mitjans locals-, però, els va sorprendre, ja que ni els nuvis ni el mateix alcalde eren conscients que es tractava del primer casament gai de les comarques gironines. "Ho vam descobrir el dia abans, quan la premsa ens ho va fer notar", diu en Martí, que afegeix: "vam viure el casament de manera especial, però no per ser els primers, sinó pel fet que era el nostre casament".

Tot i així, confessa: "El fet de veure'ns als diaris l'endemà ens va impressionar una mica, però va afegir encara més intensitat a les emocions que estàvem vivint".

La parella va celebrar la cerimònia en la intimitat, a la urbanització Les Teules, però després de l'acte van antendre els mitjans: "Érem conscients de l'interès i també del morbo que podia provocar un casament homosexual, però volíem fer normal el que fins aleshores era considerat il·legal, i per alguns, immoral".

262 parelles en cinc anys

Aquell dissabte de setembre, en Martí i en David van esdevenir en el primer matrimoni gai de la demarcació. L'endemà se'ls van afegir en Marc i en Lluís, que es van casar a Lloret de Mar. El 26 de novembre del mateix any, el tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Girona va oficiar la primera boda entre dues dones, regularitzant una relació de més de vint anys. En els darrers cinc anys, un total de 262 parelles homosexuals s'han casat a les comarques gironines. Només l'any 2009 es van celebrar 74 matrimonis homosexuals a Girona. Segons l'Institut Nacional d'Estadística, Catalunya, amb 895 bodes, va ser la comunitat autònoma on més parelles homosexuals es van casar el 2009.