Estudiants de Batxillerat se senten discriminats perquè els canvis en el sistema d'accés a la universitat introduïts aquest any han beneficiat l'alumnat de Formació Professional que, per primer cop, no tenien una reserva de places limitada i que no ha de fer la selectivitat. A causa d'això, en alguns casos, la seva nota ha superat la dels provinents de Batxillerat i els han passat al davant a l'hora d'aconseguir plaça universitària.

Aquest fet s'ha produït, sobretot, a l'especialitat d'Educació Infantil, de Magisteri, i a Infermeria. El Departament d'Innovació, Universitat i Recerca va confirmar aquest fet i va recordar que el Comissionat per a les Universitats de la Generalitat, Joan Majó, ja va advertir d'aquest risc al Ministeri d'Educació -amb competències per regular l'admissió d'alumnes a la universitat. Des de l'administració catalana es va demanar mantenir un any més les quotes per als estudiants de FP que, d'acord amb la llei, el curs vinent tindran una prova d'accés específica, però el Ministeri no ho va acceptar.

Després de la darrera convocatòria de la selectivitat, s'ha assignat plaça universitària a 7.285 dels 8.295 aspirants catalans provinents de la FP; per 24.145 dels 30.034 de Batxillerat. A tall d'exemple, a la Universitat de Barcelona, el 82% de l'alumnat admès a primer d'Educació Infantil ha cursat FP i només un 18% Batxillerat.

Ahir, la mare d'una estudiant afectada per aquesta situació va criticar a l'emissora de ràdio RAC1 que s'hagi posat al mateix nivell Batxillerat i FP, a més de denunciar que "ens han enganyat, és millor fer una FP perquè no fan cap selectivitat ni res, tenen més nota que els que van a la selectivitat i passen al davant".

Com a mesura correctora, el Ministeri va introduir a la selectivitat la possibilitat per a l'alumnat de Batxillerat de pujar nota, sumant 4 punts amb proves no ?obligatòries; a FP, aquest increment es va limitar a 2 punts més. Això, però, també ha causat un perjudici a aquests últims estudiants perquè els ha impedit aconseguir prou nota per a carreres com Medicina, per a la qual abans se'ls reservava un 10% de places.

L'Associació de Joves Estudiants de Catalunya ja va alertar d'aquest fet la setmana passada i, ara, s'ha sumat a les queixes pel greuge comès cap a l'alumnat de Batxillerat que no ha pogut triar carrera. El seu portaveu, Nathan Baidez, va remarcar que "exigíem al Ministeri que mantingués les quotes per a la FP, almenys aquest any". I de cares al proper, l'AJEC alerta de complicacions per la dificultat d'elaborar una prova d'accés que garanteixi la igualtat d'oportunitats per a tots els estudiants.

Diversos instituts i escoles de les comarques de Girona i dos de Barcelona han reclamat al Govern un augment de les places universitàries previstes per al curs 2010-2011 en aquelles carreres en les quals més de la meitat dels nous estudiants de primer curs provenen de la Formació Professional. Els centres han sol·licitat reunir-se amb el Comissionat per a les Universitats per plantejar-li l'augment de places.