D'acord amb aquests protocols signats, el Departament d'Innovació, Universitats i Empresa i els onze municipis de la comarca de l'Alt Empordà col·laboraran per posar en valor els recursos turístics intangibles identificats a cadascuna d'aquestes localitats pel Pla d'Implementació dels Recursos Turístics Intangibles de Catalunya. Aquest pla identifica més de 2.000 recursos intangibles arreu del territori català d'un total de 190 poblacions.

'Amb inversions i intel·ligència, hem d'anar oferint aquests recursos', ha afirmat el conseller, Josep Huguet que defensa que s'ha de posicionar Catalunya com un referent en la promoció 'centrada en aquestes temàtiques'. De manera immediata, Huguet ha explicat que la primera consequència turística d'aquests convenis serà que l'Agència de Turisme de Catalunya oferirà aquestes opcions a periodistes i operadors turístics. A més, el conseller ha avançat que aquests recursos han de servir per atraure turistes extracomunitaris interessats en la cultura i el turisme comercial.

Agullana, Espolla i Sant Climent Sescebes: el Megalitisme i El Federalisme

El Departament i aquests quatre municipi col·laboraran per a posar en valor els seus recursos turístics intangibles, que giren al voltant de dues temàtiques: d'una banda, el Megalitisme i d'una altra, El Federalisme.

Pel que fa al Megalitisme —que es contextualitza en l'època dels primers habitants de Catalunya—, el Catàleg de Recursos Turístics Intangibles de Catalunya destaca i identifica com a recurs intangible els itineraris megalítics d'Espolla i de Sant Climent Sescebes

I dins temàtica del Federalisme, en la Catalunya de les repúbliques, el Catàleg identifica els casinos i cafès federals de l'Albera, com 'La Concòrdia' a Agullana, el cafè 'Fraternitat' d'Espolla o 'La Concòrdia' del municipi de Sant Climent Sescebes.

Capmany, Palau-Saverdera, Roses, Selva de Mar i Vilamaniscle: El Megalitisme

Aquests cinc municipis impulsaran el seu turisme al voltant del Megalitisme, amb la voluntat de posar en valor la seva nodrida oferta d'enclavaments i itineraris de senderisme per visitar dolmens, menhirs i cromlecs. Concretament, el Catàleg identifica al municipi de Palau-Saverdera l'intangible al voltant de Ca n'Isaac, un de lloc de poblament de cabanes, ubicat en un replà de la serra, que destaca per la seva raresa.

A Campany, el Catàleg localitza com a intangible a potenciar l'itinerari megalític de la zona, una ruta circular que transcorre pels voltants del municipi, que es pot recórrer tant a peu com en BTT i que inclou dolmens, menhirs, i una pedra de sacrificis. Així mateix, també destaca com a intangible vinculat a aquesta temàtica, l'itinerari megalític de Vilamaniscle, una ruta que recorre la part oriental del Massís d'Albera.

De manera destacada, el Catàleg identifica el Parc Megalític de Roses, amb una ruta que uneix tres dolmens: la Creu d'En Cobertella, el Llit de la Generala i el Cap d'Home.

Cadaqués: El Megalitisme i La Ruta Daliniana

El Departament i l'Ajuntament de Cadaqués col·laboraran en la promoció turística del municipi al voltant de dues temàtiques: d'una banda, el Megalitisme, i d'una altra, la ruta Daliniana. El Pla situa, doncs, en el municipi de Cadaqués dos recursos intangibles considerats i vinculats a les marques els primers habitants de Catalunya i també amb La Catalunya de la creativitat i de les llibertats.

La Jonquera: El Megalitisme i Els Camins de l'Exili

Així mateix, el Pla situa en el municipi de La Jonquera diversos recursos intangibles considerats i vinculats a les marques els primers habitants de Catalunya, i la República i franquisme. Guerra Civil, exili i maquis. Antifranquisme (1931-1979), en base a les quals es vol desenvolupar actuacions de posada en valor turístic d'aquests intangibles que s'ordenaran al voltant dels recursos intangibles El Megalitisme i Els Camins de l'Exili.

Peralada: El Naixement de Catalunya i Les Ciutats Reials

El Departament i el municipi de Peralada han acordat promocionar i desenvolupar actuacions turístiques al voltant dels recursos intangibles de El Naixement de Catalunya i Les Ciutats Reials, recursos que identifica el Pla i que es vinculen a la marca el naixement de Catalunya (700-1200), i la Catalunya dels monarques: l'esplendor. El Catàleg identifica com a recurs intangible del municipi el Castell de Peralada i el seu entorn.