El Col·legi de Joiers, d'Orfebres, de Rellotgers i de Gemmòlegs de Catalunya (JORGC) calcula que, a la demarcació de Girona hi ha, actualment, una quarantena d'establiments que es dediquen a la compra i venda d'or. La xifra no és un recompte propi, sinó dels Mossos d'Esquadra. El citat col·legi professional ha explicat que aquest sector de negoci és, ara mateix, "dinàmic" i, per tant, la dada és variable, en el sentit que nous negocis poden ser oberts i, alhora, tancats. Com a referència, el JORGC cita la xifra de 43 establiments registrats a finals de la primavera passada. Aquesta organització ha recordat que no tots són joieries, en el sentit de punts de "venda de producte al consumidor". Com que no és un registre propi, no coneixen quants dels establiments registrats són joieries. La quarantena "inclouen les joieries clàssiques i els establiments únicament destinats a la compra-venda d'or". Segons el JORGC, una desena estan situats a Girona ciutat (justificat pel volum de població) i, aproximadament, vint (la meitat) en diferents municipis turístics de la Costa Brava.

Aquest organisme professional no disposa de l'evolució quantitativa d'aquest àmbit de negoci a la demarcació de Girona que s'ha produït en els darrers anys resultat d'una crisi financera i, a redós, en l'economia real de moltes persones. Tanmateix, extrapolant les dades de tot Catalunya, apunta que "significa el doble o més que fa dos anys". La quarantena d'establiments indicats pel JORGC estan registrats als Mossos d'Esquadra com a compra-venda "segons marca la normativa". En aquest sentit, el Col·legi deixa clar que no es pot parlar d'"establiments no identificats" que es dediquen a aquesta activitat comercial perquè, si no estan registrats, són considerats com a "il·legals" i, per aquest motiu, ràpidament, denunciats "ja que no compleixen la normativa". Tanmateix, el JORGC reconeix que, com succeeix en altres tipologies de negocis, hi ha alguna possibilitat d'algun establiment (cas aïllat) que no estigui registrat. "Però en aquest cas, el no registre davant els cossos de seguretat significa que, si es dóna el cas, és il·legal".

Tal com va explicar Diari de Girona, els Mossos d'Esquadra disposen, en totes les regions policials, de la Unitat Regional de Policia Administrativa (URPA), que depèn de l'Àrea Central de Policia Administrativa, situada a Barcelona. La policia autonòmica realitza, periòdicament, inspeccions administratives (llicències, sistemes de seguretat...) en aquesta tipologia d'establiments, igual que fan en les joieries "clàssiques" (aquelles que, bàsicament, venen producte elaborat. Òbviament, en els darrers mesos, les inspeccions han augmentat en nombre a causa que hi ha més establiments, segons va explicar l'oficina de comunicació de la policia autonòmica a Girona.

Les tendes de compra i venda d'or tenen l'obligació de posar-se en contacte amb els Mossos arran de les transaccions comercials que realitzin a fi d'evitar que hi hagi peces procedents de robatoris que entrin en aquest procés. També han de tenir les mateixes condicions de seguretat que les joieries.