El govern de Tossa de Mar no assistirà aquest matí a Terra Negra, on se celebra un aplec de germanor municipal i que cada any reuneix veïns i ajuntaments de quatre municipis, tres de selvatans i un de gironí. Llagostera, Vidreres, Caldes de Malavella i Tossa de Mar es troben allà per la Diada Nacional de Catalunya, un punt geogràfic on conflueixen tots aquests municipis i on existia un terme que indicava aquest encreuament territorial.

L'alcaldessa de Tossa de Mar, Immaculada Colom (CiU), assegura que el seu equip de govern (CiU) "no hi ha anat mai" i que per tant aquest ara no serà diferent. Un fet, però, que en aquesta ocasió té més transcendència perquè cada any és un municipi diferent qui de forma rotativa es fa càrrec de l'organització de l'acte i enguany li tocava Tossa de Mar. Una decisió que el regidor de Fires i Festes va defensar i va remarcar en el ple ordinari de dijous que el que tocava al govern és "estar a Tossa per la Diada" i per tant, assistir als actes que s'organitzen durant el dia en aquest municipi.

Fet per voluntaris i oposició

L'acte de Terra Negra se celebra a primera hora del matí i en concret, les 10 hores s'hi fa un esmorzar popular aquest any. La commemoració de la Diada Nacional de Catalunya en aquest punt és una tradició per aquests pobles i la no assitència del govern de CiU, des que va entrar el maig del 2003 al capdavant del consistori, indigna a l'oposició tossenca.

Per això, els dos grups (PSC i TU) seran els encarregats avui d'organitzar i supervisar l'acte juntament amb voluntaris, tal com van explicar les dues portaveus dels grups en la sessió plenària.

Pilar Mundet (PSC) va criticar durament la no assitència del govern "i més quan li toca organitzar-ho, això no són maneres de fer" i des del grup Tossa Unida (TU) Gisela Saladich també va assegurar que la imatge de Tossa queda tocada al no anar-hi el seu govern i que per això, també s'encarregaven d'assisitir-hi i participar-hi en ésser una tradició d'aquests municipis que formen part del Massís de l'Ardenya. El govern però va dir que era una postura seva des del 2003 però l'alcaldessa va ressaltar que havien parlat amb els altres municipis per traslladar la tradició un altre dia; un fet que els grups de l'oposició van considerar que no era adient sinó que la Diada era avui i tradició.

Terra Negra es troba enmig del massís a tocar el quilòmetre cinc de la carretera de Tossa de Mar a Llagostera i hi ha un monòlit en record a la diada històrica de l'11 de setembre. A més, és un dels indrets on s'atura el Pelegrí de Tossa a comprovar si tots els seguidors hi són i hi resa uns parenostres.