Els cops entre el govern de Blanes (CiU) i el principal partit de l'oposició (PSC) continuen dia rere dia sense que cap dels temes sortits a la llum s'aclareixi. El primer es va destapar quan, el passat dilluns, dues persones de l'Oficina Antifrau van anar a l'Ajuntament de Blanes per reclamar informació sobre una sèrie d'IBI no cobrats durant el mandat 2003-2007, en què governava el PSC, amb Josep Marigó com a alcalde. L'oficina va engegar un procés d'investigació, després de rebre una denúncia anònima, per una possible inactivitat per la prescipció dels IBI en aquell període concret, tot i que eren anteriors. Des de l'Ajuntament es va assegurar ahir que Antifrau rebrà els documents en el període de deu dies que els han concedit.

Segons va confirmar l'alcalde, la quantitat d'IBI que es van deixar de cobrar sumarien 1,8 milions d'euros i ara ja no es poden cobrar, perquè els rebuts han prescrit, després de quatre anys d'inactivitat. D'aquests diners, la part més important són uns 100.000 euros que la Confraria de Pescadors no ha pagat a l'Ajuntament.

Des del govern municipal s'assegura que l'exalcalde Marigó té "una responsabilitat política" en l'afer, perquè el batlle és el càrrec en el qual recau tota la responsabilitat de l'executiu. "Els alcaldes ?deleguem les competències, però continuem tenint totes les responsabilitats i en aquest sentit haig d'afirmar que sí que hi ha responsabilitat política", va afirmar l'alcalde, Josep Trias.

Marigó, per la seva part, va explicar que es tracta d'un procediment tècnic i creu que s'està intentant derribar el PSC i el seu candidat a base de cops mediàtics. "Des de fa uns mesos veiem amb molta preocupació com el govern municipal de CiU, el PDB i ERC han iniciat una campanya per desprestigiar i posar en dubte l'honestedat de l'equip municipal del PSC i, en especial, de la meva persona, utilitzant arguments falsos, mentides i difamacions sense cap fonament, mentre Blanes viu un aturament total i una inactivitat impròpia d'un govern municipal", es va queixar Marigó.

Marigó va fer un repàs dels temes que creu que s'han aprofitat per desprestigiar-lo, com són la qüestió dels guals, la llicència del Mercadona i ara els IBI. "S'ha tornat a intentar ara amb una denúncia anònima a l'Oficina Antifrau per un problema exclusivament tècnic en la tramitació i baixa de rebuts de l'IBI, per intentar amagar l'important deute que Convergència i Unió va perdonar a la Confraria de Pescadors des del 1993", va afegir.

Segons va explicar Marigó en una roda de premsa, el problema amb la confraria va començar als anys 90, quan es va fer una revisió cadastral i els IBI van augmentar molt. Cal recordar que des de 1991 a 1995 va governar el PSC i del 1995 i 2003 CiU, amb Ramos Ramos com a alcalde. En augmentar el rebut, la confraria va presentar un recurs de reposició sobre rebuts de 1993 a 1997. En una Junta de Govern Local de 1997, però, l'executiu de Ramon Ramos va desestimar el recurs de reposició i va informar que no aturava la via de recaptació executiva, és a dir, que intentaria seguir cobrant els rebuts. Llavors la confraria va portar la qüestió al contenciós administratiu en un procés que es va allargar fins al 2002, quan al juliol va sortir la sentència que donava la raó a l'Ajuntament i, per tant, la confraria havia de pagar. Segons Marigó, en tot aquest temps "no hi ha cap intent per part de l'Ajuntament de fer cap cobrament".

Sardines a canvi del deute

Finalment, el cap del PSC va explicar que l'únic que va trobar a l'expedient és un esborrany de conveni en el qual s'intentava pactar amb els pescadors. "L'únic que he vist és un intent de conveni amb esborrany, fet a mà i sense signar, en què s'intentava buscar una solució al deute, intercanviant deute per sardines", va explicar Marigó, que va afegir que en el possible tracte, que mai es va arribar a tancar, es preveia que la confraria pogués anar reduint els diners que devia al municipi regalant sardines a les entitats de veïns de la vila, quan aquestes haguessin d'organitzar les seves festes.

Per altra banda, el líder del PSC va afirmar que l'únic intent de cobrar els rebuts que hi ha hagut va ser en el seu mandat, quan es van embargar 2.000 euros d'un compte a la confraria. Tot i això, va admetre que posteriorment hi va haver alguns canvis sobtats en llocs tècnics de l'Ajuntament, com el de recaptador executiu i el segon d'aquest, que per qüestions personals van deixar els seus llocs.