El procediment judicial per les obres il·legals en la construcció de l'edifici de l'Ajuntament de Castellfollit de la Roca comença a apuntar maneres de sainet. Una vegada ratificades per sentència ferma les il·legalitats manifestes en el nou edifici, que vulnera per més de dos metres l'alçada màxima prevista a la normativa urbanística del municipi, ara cal esclarir si l'alcalde, Moisés Coromina (CiU), i la secretària municipal, Anna Maria Serra, tenen responsabilitats penals en un presumpte delicte de falsetat documental que investiga el jutjat número dos d'Olot. En vistes a què aquest procés pot acabar-se dirimint, per recurs d'apel·lació, a l'Audiència de Girona, els lletrats del consistori han sol·licitat la recusació d'una secretària judicial d'aquest organisme en considerar que està unida per una "amistat íntima" amb la família que va dur el municipi als tribunals arran la il·legalitat de les obres.

"Recentment, aquesta part ha tingut coneixement de l'estreta relació que uneix la senyora secretària amb l'apel·lant, així com l'interès directe que la mateixa podria ostentar sobre els conflictes judicials existents" entre el municipi i la família litigant, resa l'apel·lació de queixa que els lletrats del consistori han presentat a la secció tercera de l'Audiència de Girona. Tot ve quan el passat 21 de setembre la secretària judicial, a qui ara es pretén apartar de la causa en cas que el procés caigués en mans de la secció de l'Audiència en la qual treballa, era a la sala de plens de Castellfollit de la Roca al constat d'un dels membres de la família litigant i "va prendre bona nota de tots els punts que es van tractar en l'ordre del dia, desconeixem amb quina finalitat".

Les declaracions anteriors provenen d'una de les proves que el consistori ha presentat en el recurs de queixa per motivar la seva petició: una moció del grup d'ERC del consistori de Castellfollit presentada el passat 25 d'octubre i aprovada en el plenari per unanimitat. El més curiós del cas és que ERC és l'únic grup a l'oposició d'un govern municipal conformat únicament per convergents, que governen per aclaparadora majoria -cinc regidors de CiU enfront de dos republicans-. Però precisament van ser aquests regidors qui van indentificar la presència, qualificada en la moció de "fet insòlit i sospitós", de la secretària judicial entremig l'auditori de la sala de plens.

El consistori, en espera que es resolgui la causa penal, està també a l'expectativa que el jutge decideixi si cal enderrocar el nou edifici consistorial, tal com han demanat els guanyadors del litigi. Durant més de dos anys, una família de Castellfollit de la Roca a qui les obres van impedir el normal accés a una finca veïna del consistori ha dut al municipi a les sales del contenciós, on finalment l'Ajuntament va ser derrotat sense dret a recurs. El TSJC dictava a finals d'octubre que l'edifici vulnera les alçades permeses al municipi i que és, per tant, il·legal, però la sentència no explicitava què cal fer per corregir-ho. Els lletrats del consistori asseguren que l'execució no té perquè passar necessàriament per l'enderroc de l'equipament.