L'estació provisional del TAV Figueres-Vilafant ha complert el seu primer mes de vida. Ho ha fet amb la normalització del servei de transport urbà a través d'autobusos de la Teisa, els taxis -de moment només de Figueres- i un punt d'informació turística sobre Figueres i la comarca. Els accessos que havien de dur a terme ambdós municipis ja s'han enllestit però el sistema de senyalització continua revelant-se deficitari. Segons sembla, Adif ho ha aturat per problemes de finançament i només hi ha cinc cartells que indiquen l'entrada i tots ells són propers a la mateixa estació, a banda del que ha assumit Acesa a l'autopista.

Tot i que Renfe ha assegurat que encara no hi ha dades sobre la venda de bitllet a l'espera que la companyia i SNCF tanquin el mes, la infraestructura celebra els seus primers trenta dies de funcionament amb diversos dels sistemes de comunicació finalitzats. Ahir al matí l'estació no comptava amb gaires passatgers esperant l'arribada d'un tren d'alta velocitat, però a l'aparcament hi havia diversos vehicles amb matrícules franceses i, fins i tot, daneses. Els autobusos ja hi circulen a ple rendiment i la Teisa ofereix quatre viatges que van des de l'estació d'autobusos fins a la del TAV, passant per la Rambla, la plaça del Sol i la carretera d'Olot i a la inversa. També hi ha servei de taxis. De moment, pertanyen a llicències de Figueres però l'alcaldessa de Vilafant, Consol Cantenys, ha assegurat que ja han obtingut els permissos de transports de la Generalitat i que les bases pel concurs de les tres llicències municipals estan establertes. "En els propers dies sortirà a exposició pública", ha afegit. Els accessos, una altra de les assignatures pendents, dels dos municipis estan finalitzats però les indicacions per arribar-hi continuen revelant-se com l'etern problema.

Transformar el barri

Adif, però, "al·legant problemes" ha aturat la senyalització. També ha aturat el projecte de construcció d'una passera d'accés a peu sobre la riera Galligants. I és que l'administrador d'infraestructures concep l'espai com una estructura "tancada" i amb una sola entrada. L'alcalde de la ciutat, Santi Vila (CiU), ha explicat que els va fer arribar una carta per demanar-los un replantejament en aquest sentit. D'altra banda, insisteix en la necessitat de la transformació del barri per tal d'integrar-hi la infraestructura perquè "sinó, el model haurà estat un fracàs".