El Govern haurà de consultar les comunitats autònomes abans de fixar les assignatures de quart d'educació secundària obligatòria (ESO) que orientin cap al Batxillerat i l'FP, entre les quals els alumnes n'hauran d'escollir tres, segons va aprovar el Congrés.

Per 188 vots a favor i 156 en contra, el ple va abonar així el projecte legislatiu orgànic complementari de la Llei d'Economia Sostenible, que passa al Senat. Aquesta llei complementària, que reforma parcialment la de Qualificacions i FP (2002) i la d'Educació (2006), possibilita també la convalidació d'almenys 30 crèdits als titulats en estudis tècnics superiors (o equivalents a efectes acadèmics) que cursin graus universitaris que hi estiguin relacionats.

El projecte indica que les assignatures de quart d'ESO que el Govern estableixi, prèvia consulta a les Comunitats Autònomes, s'agruparan en diferents opcions encaminades cap a les modalitats de Batxillerat i cicles mitjans d'FP.

L'alumne haurà de poder assolir les competències bàsiques i el títol de graduat en ESO per a qualsevol de les opcions, que permetran, indistintament, continuar a Batxillerat o a FP.

A més, es rebaixa de 16 a 15 anys l'edat genèrica d'inici dels programes de qualificació professional inicial quan es consideri que és «la millor opció per assolir els objectius» d'ESO, amb l'acord dels alumnes i els seus pares o tutors. Els qui no aconsegueixin el títol d'ESO rebran un certificat de les competències bàsiques assolides en els anys cursats. També parla d'«entorns integrats d'educació superior», com campus que incorporin centres de FP superior les famílies professionals dels quals estiguin relacionades amb les especialitzacions universitàries.