Els allotjaments turístics extrahotelers de les comarques de Girona van assolir l'any passat un 2,6% menys de pernoctacions que l'any 2009, segons les dades donades a conèixer ahir per l'Institut Nacional d'Estadística. Els 9,39 milions de pernoctacions aconseguits entre gener i desembre del 2010 han suposat un lleuger descens, però repartit de forma bastant desigual entre els tres subsectors del turisme no hoteler. Així, els apartaments de lloguer gironins van recular un 7,2% respecte al 2009 i les cases de turisme rural van decréixer un 14,7%. No obstant això, el balanç total ha quedat lleugerament maquilllat per bon comportament dels càmpings gironins, que es van mantenir en xifres similars a l'any anterior, perdent un insignificant 0,2% de pernoctacions.

Els apartaments de lloguer van perdre respecte al 2009 més de 150.000 pernoctacions, quedant-se en 2,28 milions. El decreixement es va produir tant entre el turisme nacional com entre l'estranger, si bé en major proporció entre aquest darrer. El grau d'ocupació també va recular lleugerament, passant del 26,8% al 25,25%.

Pel que respecte als establiments de turisme rural, les importants pèrdues han sigut consqüència directa del turisme nacional, ja que l'estranger fins i tot va créixer, si bé de manera insuficient per compensar l'esmentat retrocés.

El cas dels càmpings gironins presenta un comportament totalment invers, ja que si les pernoctacions s'han mantingut a nivells de 2009 ha sigut només gràcies al turisme nacional, que ha compensat les pèrdues de l'estranger. L'ocupació mitjana de le splaces ofertes pels càmpings gironins va baixar del 35,47% en 2009 al 34,42% l'any passat.

Espanya remunta

Al total de l'Estat espanyol, les dades van ser lleugerament més positives que a les comarques de Girona. Així, les pernoctacions realitzades en allotjaments turístics extrahotelers van superar les 98,5 milions el 2010, fet que suposa un augment de l'1% respecte al 2009. Aquest repunt va ser resultat de l'increment en un 1,1% de les efectuades pels estrangers, mentre que les pernoctacions realitzades pels espanyols van pujar un 0,8%.

L'increment global s'ha d'agrair, també en el cas global d'Espanya, als càmpings, que van superar els 31 milions de pernoctacions (una cinquena part de les quals, a les comarques de Girona), cosa que representa un increment interanual de l'1,9%.