Un any després de la gran nevada del 8 de març, que va deixar sense llum durant diversos dies a nombrosos abonats i empreses de tot Girona, les Cambres de Comerç gironines i les patronals Pimec, Foeg i Fòrum Carlemany han emès un comunicat on demanen "el compliment de compromisos" per tal d'assegurar la qualitat del subministrament.

Així doncs, en primer lloc exigeixen que s'acceleri el pagament de les indemnitzacions que encara es troben pendents de resolució. En aquests moments, calculen que han estat indemnitzades un 79% de les empreses, però assenyalen que entre el 21% restant hi ha incloses les de més quantia. Per aquest motiu, han demanat a Endesa "la màxima celeritat" a l'hora d'abonar-les.

En segon lloc, assenyalen que, en resposta a l'apagada elèctrica, Endesa i els ajuntaments han establert contactes per tal de planificar la resposta davant de possibles incidents futurs. Davant d'això, apunten que aquesta plans han de contemplar "la instal·lació prioritària de generadors en zones de forta densitat comercial o industrial", per tal que les empreses puguin seguir tenint un mínim d'energia en cas que es talli el subministrament. "Cal una línia d'ajust per a l'aquisició d'aquests equips", demanen.

La seva tercera petició, finalment, fa referència a les infraestructures elèctriques, ja que demanen que es desenvolupi tota la xarxa de transport d'electricitat. Segons recorden, "el dèficit d'infraestructures de subministrament elèctric ha estat fins ara un llast per al correcte desenvolupament de l'activitat econòmica de les comarques gironines", especialment a les obres amb més volum empresarial, com ara els polígons. Segons opinen, aquesta situació "millorarà" amb la pròxima posada en funcionament de les subvencions associades a la línia de molt alta tensió (Bescanó, Riudarenes, Sant Julià de Ramis i Santa Llogaia) i al reforçament d'algunes línies existents, però el fet de no disposar d'un sistema prou mallat "pot continuar produint deficiències en el subministrament".

Finalment, també recorden que la companyia elèctrica i la Diputació han iniciat un treball per tal de crear una cartografia digitalitzada de la xarxa elèctrica de les comarques gironines, però Cambres i patronals consideren "imprescindible" que, per tal d'anticipar-se a problemes futurs, es complementi aquesta anàlisi "amb un detallat estudi que planifiqui un mallat adequat a la demanda actual i futura de cada comarca o municipi" a partir del seu nivell d'activitat econòmica.