El Departament d'Ensenyament de la Generalitat ha confirmat els canvis en l'horari del proper curs a educació infantil i primària -retardant mitja hora l'acabament de les classes al matí i avançant-la a la tarda- difonent a través del seu web el calendari que està negociant amb les juntes de directors, els sindicats i el Consell Escolar de Catalunya.

Ahir, la Conselleria que dirigeix Irene Rigau, va decidir fer pública la seva proposta en vista que el document ja ha transcendit; però, al mateix temps, Ensenyament va aclarir que el nou calendari escolar per al curs 2011-2012 no serà oficial fins al 3 de juny, quan el Govern el publicarà.

Les classes i les vacances

El document que el Departament d'Ensenyament ha plantejat als diferents agents educatius preveu dues dates per a l'inici de les classes: el 7 de setembre per a tota l'etapa obligatòria i el dia 14 per als cicles formatius de grau superior, les escoles oficials d'idiomes i les de formació d'adults.

Un dels aspectes més innovadors del primer calendari escolar de CiU afecta els horaris dels col·legis, i fa que l'alumnat d'infantil i primària acabi les classes del matí a dos quarts d'1 del migdia i les de la tarda a dos quarts de 5. Aquest canvi ha desagradat a les federacions d'associacions de mares i pares d'alumnes perquè, segons adverteixen, complicarà encara més la conciliació dels horaris laboral i escolar.

Complint amb la previsió, la reorganització del Departament d'Ensenyament formalitza la desa-parició de la setmana blanca creada pel Govern anterior -amb Ernest Maragall a la Conselleria- i reparteix els seus dies de vacances al llarg del curs i deixa en mans dels centres la programació de set jornades festives de lliure disposició. Aquest apartat preveu una possibilitat que ja han qüestionat tant la Federació d'associacions de pares d'alumnes de Catalunya (Fapac) com els sindicats i que permet agrupar 5 d'aquests dies de manera consecutiva.

Tal com havia anunciat Rigau, el calendari del proper curs ja recupera els exàmens extraordinaris de setembre per a l'alumnat d'ESO i de primer curs de Batxillerat, que diu que s'hauran de fer entre el 3 i el 4 de setembre de 2012.

La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, avui tindrà molta feina a respondre una llarga bateria de preguntes formulades per la resta de grups parlamentaris sobre la política del seu Departament i, fonamentalment, al voltant del futur pressupost i les retallades que ja ha aplicat. Però això no és tot, perquè Rigau també haurà de donar explicacions per la prohibició de parlar amb els mitjans de comunicació que el seu representant a Girona, Albert Bayot, va fer als directors dels instituts.

També relacionat amb els Serveis territorials d'Ensenyament a Girona, el partits de l'oposició volen que la consellera parli de la possibilitat de permetre la jornada intensiva a alguns instituts.

De manera general, les plantilles de professorat de secundària i els concursos per als interins centren altres de les preguntes. Un altre bloc de qüestions té a veure amb el futur de diversos programes educatius, com els relacionats amb l'ensenyament de llengües, la cohesió social, les aules d'acollida i els plans d'entorn.

Les aportacions econòmiques del Govern de la Generalitat als centres educatius privats concertats són un altre motiu d'interrogació, ja que se li ha demanat pel concert a noves escoles privades que imparteixen l'euducació separada per sexes -a Barcelona- o per la modificació del decret que regula l'admissió d'alumnes en centres sufragats amb fons públics. I, entre altres temes, Rigau també haurà d'explicar-se sobre el canvi en les condicions de preinscripció per al curs vinent, que ha incorporat un sistema de desempat que ha beneficiat l'alumnat amb familiars exalumnes del centre escollit en primera opció. P.t.v. girona