L'Espai del Peix ha acollit l'acte de cloenda del Pla Pilot del Comsom, un projecte de caràcter internacional que d'ençà del passat mes de setembre ha avaluat l'estat de les comunitats bentòniques mediterrànies sotmeses a diferents graus d'impacte pesquer i la brossa marina. El projecte, que impulsa l'Institut de Ciències del Mar-CSIC, ha comptat amb la col·laboració del Museu de la Pesca i l'Àrea municipal de Medi Ambient, i amb la participació de la Confraria de Pescadors de Palamós.

Els objectius primordials del projecte consisteixen en primer lloc en l'estimació de l'esforç pesquer mitjançant el sonar d'escombrat lateral (SSS) i una anàlisi de la brossa marina. A continuació s'analitza la resposta de les comunitats bentòniques a través d'indicadors funcionals en relació a graus d'explotació pesquera i brossa marina.

El projecte científic conclou que les bosses de plàstic són la principal amenaça dels ecosistemes marins litoral. Del total de la brossa extreta, més d'un 50% són plàstics i d'aquests un 30% són bosses de plàstic. L'estrat de profunditat d'on es treu més plàstic és el de 50 a 100 metres, amb una proporcionalitat d'un 50%.

Per tal de poder fer un mostreig dels fons, es va demanar la participació de cinc embarcacions de pesca del port de Palamós que, durant una setmana coincidint amb l'inici de cada estació de l'any, han guardat tots els plàstics extrets de la mar i que s'han barrejat amb les captures de les seves jornades de pesca. Les embarcacions participants fan tècniques de pesca diferents i treballen entre els 50 i 250 metres de profunditat.

Posteriorment, la brossa recollida ha estat analitzada pels alumnes d'instituts del municipi i la comarca acompanyats de tècnics del Museu de la Pesca i seguint les indicacions dels científics de l'ICM-CSIC. El projecte ha posat a l'abast de tots els participants d'aquesta prova pilot un entorn web per a poder veure en tot moment els resultats i la metodologia emprada, amb l'objectiu de tenir un canal obert de comunicació entre els científics, els pescadors i els joves estudiants dels centres educatius participants.

El Pla ha comptat amb la participació dels centres educatius de secundària Vedruna i IES, tots dos de Palamós, i l'IES Puig Cargol de Sant Antoni de Calonge, en total 70 alumnes de quart d'ESO i primer i segon de Batxillerat.