La barca de pesca artesanal San José de Port de la Selva continuarà pescant aquest estiu a les espectaculars aigües del Cap de Creus però ho farà sota l'antenta mirada de turistes. És la prova pilot que han posat en marxa Salvador Manera, pescador de Port de la Selva, i Marcel Gutinell, guia turístic, per tal de buscar una nova font econòmica pels pescadors; un turisme sostenible; potenciar el consum de peix de proximitat; o sensibilitzar i donar a conèixer l'entorn del Cap de Creus.

Llevar les xarxes, conèixer els peixos, potser albirar cetacis, o degustar un suquet es podrà fer en un matí dalt d'una barca de passatgers que seguirà de prop la San José.

La iniciativa va sorgir en una trobada de persones que es dediquen a la pesca artesanal i Gutinell que ha treballat de guia al Cap de Creus com una alternativa econòmica a la pesca. Les embarcacions de pesca artesanal a l'estiu solen treballar menys i amb dificultats per la forta pressió turística d'embarcacions de lleure i submarinisme que hi ha a la zona. Van plantejar la possibilitat de portar turistes, una idea que han estat estudiant altres col·lectius de pescadors com el de l'Escala. El principal problema que els sorgia és l'aspecte normatiu a l'hora de poder embarcar persones. El projecte del Port ho ha resolt amb una segona embarcació de passatgers, on embarcaran els turistes, que seguiria el ritme del pescador.

Durant el recorregut se'ls aniran donant explicacions sobre el món de la pesca artesanal, des de les arts que utilitzen fins a les problemàtiques. Alhora se'ls aportarà informació sobre la fauna i flora, sobre l'entorn natural on se situen (geologia, problemàtiques ambientals...), i se'ls intentarà conscienciar sobre la gran diversitat d'espècies i crustacis poc comercials que es pesquen per tal de potenciar el consum d'aquests.

En conjunt, el projecte pretén sis objectius: generar una font d'ingressos als pescadors d'arts menors; potenciar el consum de peix de proximitat i menys comercial; sensibilitzar sobre una tradició centenària que s'està perdent; sensibilitzar sobre l'entorn del Cap de Creus; crear una proposta de turisme sostenible i potenciar una xarxa de refugis del mar. Aquesta darrera consisteix en adequar les cases-refugis que existeixen a diferents cales per poder-s'hi refugiar persones que practiquen activitats com senderisme o caiac. Gutinell constata que és una mena de prova pilot a la qual es podrien sumar més endavant altres pescadors.