La Fundació Altem, dedicada a les persones amb discapacitat intel·lectual, projecta des de l'any 2009 un centre assistencial de teràpia ocupacional amb l'objectiu de cobrir les necessitats davant l'elevada demanda de places que té l'entitat. Això, però, de moment haurà d'esperar. I és que segons va anunciar ahir en una trobada el delegat del Govern, Eudald Casadesús, la Generalitat no podrà fer inversió per a projectes nous en aquest tipus de centres fins que la situació econòmica no millori. És a dir, va afegir, "fins d'aquí a dos o tres anys". D'altra banda, Casadesús va assegurar que s'incrementaran les ajudes socials per a les persones amb problemes i que es mantindrà la consignació de despesa pels centres especials.

La fundació treballa des de fa temps en dos projectes que li han de permetre millorar els serveis que ofereixen a les persones amb discapacitats. Per una banda, l'ampliació de les seves actuals instal·lacions a la zona del firal i, per l'altra, el trasllat de la residència Les Acàcies, per a discapacitats amb un alt grau de dependència. Segons Casadesús, però, les ?inversions del Govern català en aquests centres hauran d'esperar que les ?finances de la Generalitat millorin i això no està previst, va insistir, fins d'aquí a dos o tres anys. Per aquest motiu, la directora de l'ens, Isabel Artigas, va assegurar que des del centre seguiran "fent els deures" i que treballaran per acabar de tancar "les concessions de terrenys i l'elaboració dels projectes" per tal que, un cop hi hagi disposició pressupostària, es puguin tirar endavant. Casadesús va insistir que són conscients que aquestes fundacions tenen necessitats que cal cobrir i que no desatendran les persones, però va afirmar que "les inversions hauran d'esperar".

D'altra banda, Artigas va exposar al delegat del Govern les dificultats que ha patit el centre que, com qualsevol altra empresa, ha vist com alguns llocs de treball de persones discapacitades desapareixien. Per aquest motiu, va dir, van decidir reorientar les seves activitats creant l'empresa de tractament de residus, el servei de bugaderia industrial i el servei de menjars preparats. Precisament, d'aquest darrer es compleix tot just un any de la seva posada en funcionament i la directora del centre va afirmar que estan molt contents dels resultats que ha donat. "Servim 140 menús diaris a diferents guaderies i centres de gent gran, entre d'altres", va precisar. I és que, segons va dir, "amb les xifres en mà, l'Altem és la tercera empresa de Figueres en llocs de feina i ens sentim molt orgullosos perquè oferim a un dels col·lectius més vulnerables la possibilitat de completar un cicle amb assistència i feina".