El comiat de Ryanair de l'aeroport de Girona s'està guanyant a pols l'etiqueta de serial de l'any, una d'aquelles històries recurrents que sembla que no tinguin fi, si bé el desenllaç final sembla ser, malauradament, un secret públic.

Tots els senyals indiquen cap a la mateixa direcció, i aquesta és l'abandonament de la companyia irlandesa de l'aeroport gironí. Almenys aquesta és la sensació que té el ciutadà normal que entra a la seva web per reservar un viatge; el que no pren part d'unes negociacions que, oficialment, estan congelades.

Aquí explico el meu cas: quan, com cada any, em disposo a fer ús dels serveis de la companyia per preparar les vacances de Nadal, a dia d'avui em trobo amb una desagradable sorpresa.

Fill de mare anglesa, l'arribada de Ryanair a Girona va ser una benedicció perquè oferia vols econòmics sortint des d'un punt proper a casa, sense haver d'anar a Perpinyà o el Prat. Anar a veure la família deixava de ser una gran despesa per un pare, una mare i tres fills que cada Nadal agafen un avió per celebrar les festes amb els avis i la resta de familiars. I com nosaltres, tantes altres persones que emplenaven, dia rere dia, i sobretot en les dates assenyalades, els avions de la companyia de Michael O'Leary.

Aquest Nadal, però, sembla que el camí per anar a veure la família es veurà modificat. L'afany de prevenir em fa mirar els preus dels vols amb anticipació, per allò que es diu que si es reserven amb temps, surten més econòmics. I aquí la sorpresa. Quan selecciono l'origen i el destí desitjats, veig perplex que el trajecte que va de Girona (Barcelona) fins a Londres (Stansted), un dels més habituals i exitosos des de l'aterrada dels avions d'O'Leary a Vilobí, no té cap vol previst entre el 17 i el 23 de desembre. Penso que la raó pot ser que encara sigui massa aviat, que encara no s'hagin publicat les rutes per al final d'aquest any. Per assegurar-me'n, em dedico a buscar altres sortides en les mateixes dates. Girona-Londres (Luton), res. Girona-París, res. Girona - Milà (Bergamo), res. Continuo cercant i em trobo que només una de les 47 destinacions que ofereix Ryanair a la seva pàgina web des de l'aeroport gironí té sortides previstes, la de l'Alguer.

Llavors, els últims esdeveniments del serial de l'any em vénen al cap. Selecciono la ruta Barcelona-Leeds, tres vols. I aquí, em preocupo.

Una estona més de recerca em porta a veure que a partir de l'1 de novembre, Ryanair no té previst sortir en cap de les seves rutes des de l'Aeroport de Girona. En canvi, si vull anar a Leeds, París o Roma des de Barcelona, puc reservar el vol amb antelació sense cap inconvenient i l'oferta de vols és, en alguns casos, diària.

Amb l'antecedent de Reus, d'on la companyia ja ha anunciat que es retirarà a partir del 30 d'octubre, les sensacions no són gaire esperançadores. I és que amb O'Leary amb la paella agafada pel mànec, i amb l'experiència de veure reduïts els vols sense previ avís, aquest cop sembla que ja ha començat a fer les maletes sense haver clicat sobre el botó de confirmació, tot i que la destinació ja és sabuda per tothom.