Un grup d'investigadors europeus ha descobert una nova espècie d'escarabat, anomenada "Hydraena diazi" i que és pròpia del Parc Natural del Montseny. Es tracta d'un escarabat aquàtic molt petit que només fa entre 2,2 mil·límetres i 2,4 milímetres de llarg i pertany a la família d'escarabats aquàtica "Hydraenidae". I es dóna el cas que és un tipus d'insecte que només es troba en rieres que tenen un bon estat de conservació, com les de l'àrea del Montseny.

Els científics han pogut diferenciar la nova espècie a partir d'anàlisis moleculars i morfòlogiques perquè fins ara s'havia confós amb un altre tipus d'espècie. Finalment, s'ha pogut constatar que es tracta d'un altre coleòpter i per tant, és una nova espècie que ha tingut una història evolutiva diferent. El que caracteritza aquests insectes són els òrgans genitals masculins i les dades moleculars, a més de l'endemisme de ser de la Península Ibèrica i és que els seus ancestres van habitar la zona fa mig milió d'anys.

L'exemplar utilitzat com a model de l'espècie -holotip- en l'estudi és del Parc Natural del Montseny i en concret es va trobar a la zona de la riera del Sot de Ritronyes i La Costa. Tot i això segons asseguren els científics en un comunicat, això no vol dir que sigui la primera mostra recollida de l'espècie.

I és que ja es van recollir mostres anteriors al Parc del Mont?seny, com ara l'any 2005 a la zona de Santa Fe i a la Riera de Ciuret, ?l'any 1989. A banda, aquesta és una espècie que també s'ha pogut constatar que habita al Pirineu perquè, com en el cas del Montseny, si bé els exemplars que fins ara s'havien trobat en d'altres llocs del Pirineu gironí, lleidatà, basc i francès als anys 80 i 90 se'ls havia determinat com a "Hydranae Saga", finalment s'ha constat que són "Hyadraena diazi".

Per realitzar la classificació, els investigadors van utilitzar una combinació d'estudis morfològics i genètics i els resultats demostren que les petites variacions genètiques existents entre les noves espècies i la seva propera distribució geogràfica concorden amb el model suggerit pels científics. Entre els autors de l'estudi hi ha un investidor de l'Institut de Biologia Evolutiva del CSIC.

L'estudi, que s'ha publicat recentment a la revista Zootaxa i confirma també l'existència d'una altra nova espècie, "Hydraena fosterorum", descoberta en una altra cadena muntanyosa: la Serra de la Demanda (Burgos). Els individus d'aquesta espècie, que també es troben al nord del Sistema Ibèric (Serra del Moncayo), tenen una mida d'entre 2,15 i 2,30 mil·límetres.