L'Ajuntament d'Anglès ha realitzat una operació de crèdit amb l'Institut Català de Finances de 600.000 euros per poder pagar els proveïdors. Aquesta operació, que ja havia deixat l'antic equip de govern preparada per signar per al nou batlle Pere Espinet (PAU) suposa que l'Ajuntament hagi de retornar aquests diners a l'ens financer en tres anys, segons va expicar ahir Esteve Callís, segon tinent d'alcalde (PAU) i regidor d'Hisenda de l'Ajuntament.

Aquesta operació de crèdit ahir es va aprovar en ple ordinari i l'alcalde la va signar fa uns dies, recorda Callís però al nou equip de govern de PAU "no veiem gaire clares les condicions" però finalment, va decidir signar-la "vista la situació que hi ha a l'Ajuntament, cal pagar les factures als proveïdors".

I són les condicions, el retorn dels diners en tres anys el que frenava més el govern de PAU perquè segons Callís "és un crèdit hipotecari i cada any haurem de pagar", tot i això, intentaran negociar amb l'Institut Català de Finances per tal que es pugui flexbilitzar la data, és a dir, allargar el període per al retorn d'aquests diners. A més, Callís explica que "el primer any és un crèdit amb carència i als dos anys caldrà pagar".

D'altra banda, per saber en quina situació es troben actualment les arques municipals a Anglès, l'interventor municipal està realitzant actualment una auditoria i així posar el dia l'estat comptable. Segons el regidor d'Hisenda d'Anglès en aquests moments hi hauria uns 2.050.000 euros de deute en factures a proveïdors, una xifra que per tant, només es reduirà en un quart amb aquesta operació de crèdit aprovada ahir, explica l'edil.

Entre aquestes factures per pagar n'hi ha de l'any 2009 i també entre les que es deuen n'hi ha uns 31.000 euros de la Festa Major de l'any passat i de la festa de Cap d'Any, que s'han de pagar a les orquestres que van tocar i també la de l'empresa a qui se li va llogar l'equipament de so que es va contractar.

L'exregidora d'Hisenda Soledad Mulero (PSC) ja va explicar en el seu dia que l'única forma per esponjar el deute a proveïdors era a partir d'una operació de crèdit que no es va signar a finals de mandat per la possibilitat d'un canvi de govern, com així va ser ja que els darrers últims quatre anys CiU i PSC han estat al capdavant de l'Ajuntament i en canvi, aquest nou mandat el lidera PAU.

Gratificacions dels regidors

Per altra banda, en el ple d'ahir es van aprovar les gratificacions que rebran els regidors de la corporació municipal, així com els càrrecs de confiança. Com ja va avançar Diari de Girona el nou batlle d'Anglès Pere Espinet s'ha rebaixat el sou a la meitat respecte al de l'exalcalde Pere Figuereda (CiU). En concret, tal com es va anunciar el 2007 pel bipartit de CiU i PSC, el batlle cobrava sense dedicació exclusiva 1.800 euros al mes i Espinet, en canvi, ha decidit rebaixar-se'l fins als 895 euros, quantitat que suposa una reducció d'un 50,28 per cent i tampoc tindrà dedicació exclusiva a l'Ajuntament.

Pel que fa a la resta dels regidors, que tampoc tenen dedicació exclusiva, els tinents d'alcalde veuen reduïda en un 34,17 per cent la retribució, ja que el nou govern els assigna 790 euros mensuals, quan en l'antic en cobraven 1.200 al mes. I la resta de regidors delegats d'àrees també veuen rebaixat el sou, passant dels 900 euros al mes a 595 mensuals, fet que suposa una reducció del 33,89 per cent respecte a l'antic govern sociovergent. Els càrrecs de confiança percebran 130 euros mensuals quan en l'antic govern no tenien cap retribució.