L'alcalde de Tordera, Joan Carles Garcia, va acusar ahir l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) de no construir una depuradora d'aigües residuals en una urbanització del poble. La planta estava prevista des de 2002, però encara no està feta, i ara l'alcalde s'enfronta a una petició de cinc anys de presó per delicte mediambiental, ja que durant aquest temps les aigües fecals d'unes 200 cases s'han abocat directament a una riera, que ha quedat greument contaminada, segons alguns informes.

El judici va començar ahir a l'Audiència de Barcelona. La fiscalia acusa Garcia (CiU) de no fer res per evitar l'abocament d'aigües residuals de la urbanització Terrabrava al torrent de Roques Llises, que desemboca a la riera de la Vall Lloparda, propera a una zona d'interès natural. La urbanització tenia un pou de decantació, però la falta de manteniment el va fer inútil. L'abocament d'aigües prop de la urbanització va fer sorgir queixes entre els veïns. Això va fer que l'Ajuntament construís un col·lector de 60 metres de llargada per allunyar una mica més l'abocament. Però l'estació depuradora no acabava d'arribar perquè l'ACA l'anava endarrerint. Finalment, una denúncia d'una veïna, que posteriorment es va presentar a les eleccions municipals, va arribar a la Fiscalia de Medi Ambient que, com en altres casos, ha acabat acusant l'alcalde. Aquest, per contra, va responsabilitzar l'ACA per no deixar-los fer cap actuació i, alhora, no dur a terme les obres.

L'alcalde, al càrrec des de 1995, va admetre que des del primer moment la urbanització va tenir problemes amb el sanejament de l'aigua, però va dir que el tractament d'aigües no és competència municipal, segons assessors municipals i l'ACA. L'estació depuradora (EDAR) havia d'estar construïda el 2002, però no es va incloure en el pla de Sanejament d'Aigües Residuals Urbanes (SARU) fins el 2005, que endarreria la posada en marxa fins el 2007. A dia d'avui encara no s'ha fet. El judici continuarà avui amb més declaracions.