Indignació i incertesa són les sensacions que transmetien durant la jornada d'ahir les direccions dels centres geriàtrics gironins concertats i col·laboradors davant l'anunci de la Generalitat de Catalunya on va informar que durant dos mesos s'ajornaran els pagaments per falta de liquiditat. Per una banda, indignació perquè aquests centres han de continuar oferint un serveis amb unes garanties estipulades per la mateixa Generalitat; i d'una altra, incertesa perquè diuen no haver rebut encara cap notificació oficial del Govern conforme no es faran efectius aquests pagaments. Els centres consultats confien que aquesta serà una situació temporal i afirmen que si només es tracta de dos mesos, que el problema no hauria d'anar a més. Tot i això, tal com reconeixia la directora d'un dels geriàtrics, "caldrà estar-los a sobre perquè això no s'allargui".

L'anunci de la Generalitat sobre l'ajornament durant dos mesos dels pagaments als geriàtrics concertats i col·laboradors ja ha començat a aixecar els primers temors entre els seus directors. Entre els centres consultats, que van demanar que no s'anomenés el seu nom, existia l'esperança que aquesta situació només s'allargarà durant el temps anunciat, i van explicar que en aquest cas els danys econòmics serien menors. Tot i això, els directors van alertar que encara no han rebut cap notificació de la Generalitat, fet que els incomoda, ja que de moment no poden garantir que aquesta situació no durarà més del previst.

Els directors explicaven ahir que tot i aquesta retallada, les seves obligacions continuen sent les mateixes, ja que han de garantir uns nivells d'atenció pública vers la privada (estipulats per la Generalitat) i també mantenir la ràtio de treballadors per residents. "Si s'allargués la situació més dels dos mesos que s'han dit, hi ha la possibilitat que s'hagi de retallar personal. D'aquesta manera incompliríem la llei, ja que la Generalitat estipula que per cada cert nombre d'avis hi ha d'haver un treballador", explicava una de les directores consultades. "L'únic que aconseguiran és discriminar a la persona, aquest és el gran problema", afegia. La directora també assenyalava que "si és una situació temporal, ja es farà el sacrifici", però "si baixem la guàrdia en podem sortir molt escaldats".

Solució financera

Un altre dels directors consultats va explicar que davant d'aquesta situació, alguns geriàtrics hauran de trobar una solució financera per subsanar el deute que aquest ajornament els podria generar. Els centres que reben aquesta ajuda no ingressen els pagaments fins al cap de dos mesos, fet pel qual es demanen els diners al banc amb un termini de retorn de dos mesos. Tal com explicava el director, ara havia de rebre del Govern els diners corresponents al mes de juliol. Les despeses d'aquell mes ja les va liquidar amb els diners del préstec bancari que havia de tornar ara amb interessos. El contratemps de l'ajornament podria generar un seriós problema al centre, ja que es podria trobar que no pot tornar el préstec.

Segons el director, la solució passa per poder allargar el termini d'aquests préstecs, sempre que la situació sigui temporal. El principal problema que es podrien trobar és no trobar una entitat que els financiï a un termini més llarg, una situació que admeten que podria suposar no poder pagar a proveïdors o treballadors.