En Carles Danés està jubilat i la passada nit de cap d'any, en plena festa, va fer un jurament al més pur estil Lo que el viento se llevó: "juro per Déu que muntaré un local on es podrà fumar". Diu que el dia 7 de gener ja el tenia i que, al cap de tres dies, hi començava les obres.

Això és en el que s'ha convertit l'Associació de Fumadors de Figueres, que ja compta amb 31 socis. Allà s'hi pot fumar, veure partits de futbol, connectar-se a Internet a través d'una xarxa Wifi i jugar a jocs de taula. Ell n'és el soci fundador se n'ocupa gran part del temps en què el local està obert, de deu a deu, excepte els dimecres i diu?menges a la tarda, que diu que tanca "per anar a ballar".

En Carles explica que el local té unes normes. I és que si no n'ets soci només hi pots accedir un màxim de dues vegades. A partir de llavors t'emplacen a afegir-te a la llista d'associats, que paguen quotes trimestrals per valor d'uns 100 euros l'any. No s'en pot treure beneficis -és una associació sense ànim de lucre- així que aquest import els dóna dret a prendre un cafè o una aigua a preu de cost -0,40 i 0,20 cèntims, respectivament. Al principi, explica, repartien les despeses, però diu que no era un bon sistema perquè sempre hi havia algú que "prenia més coses que un altre" així que per evitar discrepàncies van decidir canviar-ho.

Tampoc hi ha cambrers i cadascú és responsable de servir-se i rentar el que embruti. A canvi, un dels plaers que la llei va prohibir a principis d'aquest any: poder fumar veient un partit de futbol, jugant a cartes o bé fent petar la xerrada amb els amics. En Carles assegura que ara encara fa bon temps i que per això no tenen ?gai?res socis però es mostra convençut que amb l'arribada del fred les sol·licituds augmentaran.

I és que es tracta d'un espai social on els socis poden ballar -en una sala annexa- i també organitzar sopars i barbacoes. "A vegades, si és per encàrrec, podem preparar un dinar", explica Danés. També, però, està prevista la cessió del local a aquells qui vulguin celebrar, per exemple, una festa d'aniversari. En ocasions com aquestes, està permès que portin amics, a condició que es portin el menjar i ho deixin tot tal i com estava. La idea és que sigui un espai de trobada que, a més, ajudi a esquivar la llei a través d'aquestes associacions que reben autorització del departament de Justícia. En total, a la demarcació de Girona n'hi ha dotze de registrades, quatre de les quals són a l'Alt Empordà.