L'hospital Trueta de Girona s'ha convertit en el primer centre públic espanyol que rep la certificació de qualitat en medicina nuclear, segons va informar l'Institut Català de Salut. La Unió Europea d'Especialistes Mèdics (UEMS) i la Junta Europea de Medicina Nuclear reconeixen així per primera vegada la tasca d'una Unitat de Medicina Nuclear de la xarxa sanitària pública espanyola.

La certificació va ser concedida durant un congrés europeu de medicina nuclear que va tenir lloc l'octubre passat al Regne Unit i se suma a la ISO, amb la qual aquest departament de l'hospital Trueta ja disposava des de 2007 i al Programa de Garantia de Qualitat amb el qual comptava des de l'inici de la seva activitat el 2003.

La UEMS és, des de fa més de cinquanta anys, l'organització representativa dels metges especialistes a la UE i als països associats. Defineix els principis bàsics en l'àmbit de la formació d'especialistes mèdics europeus per obtenir un nivell comparativament elevat de coneixement que permeti la lliure circulació d'especilistes entre els països membres. Vetlla, a través de seccions per a cada especialitat, per la coordinació i harmonització de la formació especialitzada i l'establiment dels criteris per al reconeixement d'especialistes mèdics. També ho fa amb les unitats funcionals, (serveis, unitats, gabinets, etc.) que treballen en el camp de cada especialitat.

Recerca excel·lent a l'ICO

Per altra banda, l'Institut Català d'Investigació Química (ICIQ), el Centre de Regulació Genòmica (CRG) i l'Institut Català d'Oncologia (ICO) són tres dels quatre centres espanyols amb recerca de més excel·lència, segons el rànquing SCImago Institutions Ranquing World Report 2011.

Segons aquest rànquing, el centre espanyol amb major taxa d'excel·lència és el Centre Nacional d'Investigacions Oncològiques (CNIO), del qual el 46,1% de les seves publicacions formen part del 10% dels treballs més citats en el seu àmbit científic al voltant del món.

Els tres següents són centres catalans: el 45,1% de les publicacions de l'ICIQ es troben en aquest 10%, el 38,2% del CRG, i el 37,6% de ?l'ICO. Concretament, aquest últim percentatge situa l'Institut Català d'Oncologia com a centre hospitalari espanyol amb millors nivells de recerca, la productivitat en el període 2005-2009 va suposar més de la meitat dels 953 articles científics publicats.

Aquest informe cobreix la investigació realitzada entre 2005 i 2009, i inclou les institucions -hospitals, universitats i centres de recerca- que el 2009 van publicar almenys 100 documents científics de qualsevol índole.