Ni la pressió del sector turístic ni la del PP, que negocia els pressupostos amb CiU, ha tingut res a veure amb l'ajornament de la taxa turística, que es començarà a aplicar el mes de novembre. Així ho va assegurar ahir el conseller d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, que ho atribueix al retard en l'aprovació dels Pressupostos de la Generalitat i la proximitat de la temporada turística. Després de visitar Galetes Trias a Santa Coloma de Farners, Mena va assegurar que aquest impost "s'ha d'aprovar amb una llei", cosa que vol el seu temps.

"Enguany, tot s'ha retardat molt, amb la incertesa de conèixer els ingressos que vindrien de l'Estat perquè les eleccions generals ho han retardar tot, també els pressupostos catalans... ". Segons el conseller, si s'haguessin aprovat els pressupostos abans, "potser s'hauria avançat la posada en marxa, perquè les negociacions amb el sector turístic estaven força avançades".

Mena també va afegir que ?l'aposta per generar un fons per dotar de recursos al sector turística és a llarg termini, per la qual cosa el moment de l'entrada en vigor no és el que més importa. "Ara el que cal és acabar de perfilar els matisos i les excecpcions a aquest impost", va afegir. Entre aquestes excepcions va citar programes socials com l'Imserso, o els menors de 16 anys. "No és el mateix un hotel de 5 estrelles, que una casa rural. No és el mateix el turisme familiar, que alts executius que vénen a un congrés", va apuntar el conseller.

El titular del Departament d'Empresa i Ocupació també va reiterar que perquè la indústria turística gironina segueixi sent líder calen recursos, i que la "mal dita taxa turística" és el que ja es fa a molts països d'Europa. "No aplicar un impost com aquest, en un moment en què el sector privat ha deixat d'aportar recursos a l'Agència Catalana de Turisme i les administracions tampoc n'hi podem aportar, hauria significat deixar escapar Ryanair, o no fer la Fórmula 1, o tancar estacions d'esquí no rendibles", va assenyalar.