Les organitzacions Amics de la Terra, Ecologistes en Acció, Greenpeace, SEO-BirdLife i WWF van recordar als representants del Senat que la Llei 22/1988, de Costes, està ratificada per la Constitució espanyola ja que garanteix l'ús públic i gratuït del nostre litoral. Per a les organitzacions ecologistes, iniciar una reforma de la Llei de Costes, sense haver-se acabat la delimitació cartogràfica del domini públic marítim i terrestre, provocaria una gran inseguretat jurídica. A més suposaria un enorme cost a l'erari públic ja que s'hauria de fer front a les indemnitzacions cap a aquells que sí van acatar la Llei

Segons aquestes organitzacions, la moció del Partit Popular persegueix garantir una suposada seguretat jurídica cap a un reduït sector de la societat que només representa un 1,1% de la població. Dels punts de la moció que més preocupen a les organitzacions és que es citi expressament "l' inquietud i inseguretat" dels representants del sector hostaler com unes víctimes de la defensa de la costa i que els "ciutadans no espanyols estan deixant d'invertir en el mercat residencial espanyol.

En aquest sentit, els ecologistes posen de manifest els veritables motius de la reforma del PP: un escenari de continuïtat "que donarà per bo el benefici privat i la recerca de solucions a mida", deixant en segon pla el servei de litorals com la Costa Brava "al servei de tots i d'un interès general".

Pels ecologistes, "la reforma real que sí que necessita la Llei de Costes, és avançar en la publicació d'una Estratègia de Sostenibilitat de la Costa que integri polítiques, amb el de la defensa de la garantia pública del territori.