El jutjat d'instrucció número 1 de Sant Feliu de Guíxols ha sobresegut la causa dels ànomims de Calonge contra l'exadministrador d'Armonia Resort, Eugenio Morales. En la seva interlocutòria, el jutge estima dos motius, un dels quals és que es va vulnerar el secret de les comunicacions per obtenir les proves cal·ligràfiques amb les quals l'alcalde Jordi Soler (CiU) va denunciar Morales com a presumpte difusor dels anònims. El fiscal també sobreseu la causa contra Morales per falta d'indicis. La decisió judicial està recorreguda i s'ha de pronunciar l'Audiència. De moment, Morales ja no està imputat, condició que es manté a l'exregidor Josep Roselló, que ha negat sempre tenir-hi res a veure.

La prova per inculpar l'exadministrador es va fer comparant diferents documents escrits: un va sortir de l'escriptura del destinatari d'un sobre que va rebre una veïna amb un anònim a dins i que va entregar a la Policia Local; i documents que Morales havia entrat a l'àrea d'Urbanisme. Així, segons va declarar Soler el maig del 2010 al jutge, ell va identificar l'escriptura del sobre amb la de Morales.

A partir d'aquí, el batlle va encarregar un peritatge cal·ligràfic comparant la lletra del sobre amb la dels documents que Morales havia entrat a l'Ajuntament. És aquí on resideix la vulneració del secret de les comunicacions ja que l'Ajuntament va utilitzar els documents que Morales havia entrat per un ús que no era el seu i es van treure del consistori, tot sense tenir l'autorització judicial. En la declaració, Soler va manifestar que el procés tenia l'aval de l'assessoria jurídica del consistori.

Ja aleshores, la defensa de Morales va interpretar que Soler havia retirat fraudulentament els documents i ho va impugnar. El jutjat li ha donat la raó, de manera que invalida la prova pericial que va encarregar l'alcalde com la que van fer els Mossos d'Esquadra, que assenyalaven Morales com l'autor de l'escriptura del sobre, perquè "l'origen de la prova està viciat". L'exadministrador d'Armonia havia aportat un altre peritatge que el desvinculava del sobre. El jutjat, a més, cita de l'article 18.3 de la Constitució Espanyola referent al secret de les comunicacions: "Es garantitza el secret de les comunicacions i, en especial, de les postals, telegràfiques i telefòniques, excepte en cas de resolució judicial".

En tot cas, malgrat que el jutjat anul·la les proves cal·ligràfiques, també hauria sobresgut la causa contra Morales per un segon aspecte: si bé l'informe encarregat pel govern calongí i el fet pels Mossos diuen que Morales va escriure la direcció del sobre, el jutge entén que "no hi hauria prova directa que el Sr. Morales fos l'autor dels dibuixos de contingut insultant o calumniós, sinó tan sols de l'adreça que apareixaria al sobre. Per tant, no hi ha prova que el Sr. Morales tingués coneixement que el sobre contenia el dibuix d'autos o que fos el propi Sr. Morales el que va introduir materialment el dibuix en el sobre. El fet que el Sr. Morales hagués escrit personalment la direcció del sobre és indici que tindria coneixement del seu contingut. Però aquest indici no és suficientment fort com per sostenir una imputació i, molt menys, una acusació o un pronunciament condemnatori".

Soler va declinar fer manifestacions del tema. Per part seva, Eugenio Morales avalua la possibilitat de querellar-se contra l'alcalde per presumpta prevaricació.