La investigació sobre l'activitat del presumpte piròman de Vilopriu, un veí de Sant Jordi Desvalls detingut dimecres, continua i es preveu que serà llarga perquè a a aquest municipi hi ha hagut 190 incendis des del 1991, dels quals es calcula que 176 van ser provocats per una mà criminal i no es descarta que sigui la de Joan P.F., un antic paleta a l'atur, bosquetà de tota la vida, que acumula sospites perquè a més de diverses proves objetives es dóna el cas que els incendis que se li atribueixen -en principi els de la setmana passada, en espera de veure si n'hauria causat més- es van declarar a prop del mas on vivia de petit. Però la detenció del presumpte incendiari, que avui passa a disposició judicial, no significa però que els Agents Rurals i els Mossos d'Esquadra puguin respirar tranquils, perquè tot apunta que a la zona del Baix Empordà hi actua també una mà negra.

El gran incendi de l'Ardenya que es va declarar divendres passat té un inici suficientment poc clar perquè els rurals sospitin que va ser provocat per algú que no volia que se sabés que era provocat, segons va explicar ahir el responsable del cos rural a Girona, Ignasi de Dalmases. A més, dilluns es va produir, a la zona de Romanyà -a escassos dos quilòmetres de Solius, punt d'origen del gran foc-, un petit foc que tan sols va cremar uns 100 metres quadrats de matoll però que tenia ni més ni menys que set focus diferents, segons van indicar dels Bombers de la Generalitat i van recordar ahir els Agents Rurals. Encara cal recordar que l'estiu passat hi va haver també un seguit de focs provocats als boscos de Tossa de Mar. Els boscos tossencs es mesclen amb els cristinencs fent cas omís de la línia imaginària de separació comarcal.

Per tot això, de Dalmases va considerar ahir que la situació és molt delicada i és que el risc d'incendi a Girona continua essent elevadíssim. De fet ahir va anar de poc que no tenen un seriós ensurt a la urbanització Fontrubí de Camprodon, perquè les flames que van cremar una extensió d'una mitja hectàrea van quedar molt a prop de dues cases del residencial fins al punt que el foc va llepar l'escala de fusta d'un dels xalets, tot i que aquesta no va arribar a incendiar-se. La Policia Local va considerar que va ser una "gran sort" que els pocs veïns de la urbanització, on la majoria de les cases són segones residències, ataquessin el foc amb les mànegues de jardí, perquè les cinc dotacions de Bombers de la Generalitat provenien de Ripoll i necessiten el seu temps per arribar a Camprodon. En un principi es va sospitar que l'origen del foc seria una crema controlada d'un pagès proper però finalment es va descartar aquesta possibilitat, de manera que ahir a la tarda els rurals ja tenien un altre sinitre per investigar.

La «psique» dels piròmans

Els incendiaris acostumen a ser persones molt vinculades al medi rural que, pel motiu que sigui, hi desenvolupen una relació malaltissa. En el cas de Joan P.F., segons van explicar ahir els responsables rurals, feia servir l'encenedor amb què encenia els seus Ducados -als focus dels incendis s'han trobat diverses burilles- per calar foc als matolls, fins al punt que, en un dels moments en què el van interpel·lar, l'home va intentar encendre una cigarreta i l'encendor ja no tenia gas.

Ell mateix va anar a demanar als rurals què havia passat el matí de divendres després d'una nit en què els Bombers van anar de corcoll pels quatre focus d'incendi entre Vilopriu, Gaüses i Camallera que es van declarar entre les nou i les onze del vespre, tots a tocar de la carretera i en zones isolades per les qual es va veure transitar el Lada Niva granat de Joan P.F. A la zona, familiarment se l'anomena Joan Vilopriu, se'l considera un expert caçador de múrgules i alguna vegada havia dit que, si ell enganxava el piròman que cada any actua sens falta a la zona de la seva infància, el mataria.

Veí de Sant Jordi Desvalls i de 63 anys, els responsables municipals alertaven el dia de la seva detenció que calia ser molt prudents a l'hora d'atribuir l'autoria dels focs perquè ja fa anys es va jutjar un altre home per ser el piròman de Vilopriu i, tot i resultar absolt, va quedar molt afectat per una acusació que, ahir, els rurals van considerar que era molt arriscada. Pel que fa a Joan P.F., el seu advocat, Gregori Martínez Palomé, va explicar que de moment l'home no ha obert la boca ni per declarar-se innocent ni per admetre res.

Caldrà veure ara si les burilles de Ducados trobades a peu dels incendis contenen traces de l'ADN de Joan Vilopriu. A més, també es rescataran els expedients dels focs dels darrers anys a la zona per veure si algun incidi incrimina també l'home. Joan P.F. no té antecedents de cap mena, segons va explicar ahir l'intendent dels Mossos d'Esquadra Xavier Gámez, i es descarta que actués per revenja o motius econòmics. Ara són els psicòlegs esl qui tenen la darrera paraula, així com el jutge, que avui ha de decidir què fa amb ell en base l'atestat elaborat pels Agents Rurals i la policia.