L´aigua s´ha tornat a encarir el 2012 i ja acumula un augment d´entre el 17 i el 42% segons consum en els darrers cinc anys. El tram més baix, el de fins a 9 metres cúbics costava l´any 2008 3,35 euros el metre cúbic, i en canvi enguany ja costa 4,02. Pel tram més elevat el de consums superiors als 18 metres cúbics el preu ha passat dels 10,45 de fa cinc anys als 17,92 actuals.

Els pressupostos de la Generalitat, aprovats amb els vots de Convergència i Unió i l´abstenció del Partit Popular, preveuen un increment del 3% de l´IPC pels usuaris del primer tram, el dels que consumeixen fins a 9 metres cúbics d´aigua, i que són el 70% dels abonats.

Pel que fa al segon i tercer tram de l´escala de consums màxims d´aigua, l´augment serà del 12%. L´objectiu continua sent el de penalitzar aquells consums més elevats. Ara bé, aquest 12 % no és l´increment final per aquests consumidors, ja que els primers metres cúbics consumits els abonen a un increment de només el 3%, el mateix que tenen els abonats del primer tram.

Així doncs, el preu de l´aigua queda de la següent manera. Els abonats que consumeixen fins a 9 metres cúbics d´aigua pagaran 4,02 euros. Els que consumeixin fins a 12 metres cúbics, en pagaran 7,11. Els que consumeixin fins a 15 metres cúbics d´aigua pagaran 10,20 euros per metre cúbic. Finalment els que gastin més de 18 metres cúbics d´aigua pagaran 17,92 euros el metre cúbic.

Això suposa uns increments del 17, el 20, el 21 i el 42% des del 2008, respectivament.

L´any 2008 es pagaven 5,72 euros per cada metre cúbic, en consums totals de fins a 12 metres cúbics. O 8,08 euros per consums de fins a 15 metres cúbics.

Un altre canvi és el de la finalització de les exempcions del cànon d´utilització d´aigua potable per a usos municipals. És a dir, a partir d´ara caldrà pagar l´aigua de la xarxa potable que s´utilitzi per regar jardins, netejar carrers o en fonts ornamentals. Fins al 31 d´octubre, data en què es començaran a aplicar aquestes noves tarifes, els ajuntaments tenen temps d´adaptar-se a aquest canvi i fer les obres necessàries en el seus sistemes de neteja, fonts i reg, perquè puguin utilitzar aigua no potable per fer les accions abans esmentades.

Qui també haurà de fer front a canvis en la gestió de l´aigua seran les entitats subministradores. El govern va aprovar amb els vots de CiU i l´abstenció del PP una taxa que gravarà la captació d´aigua del medi i els volums d´aigua no comptuats per pèrdues, robatoris o obres de millora de la pròpia xarxa.