El tradicional concurs de focs artificials de Blanes serà finalment de quatre dies aquest any a causa de les retallades en el pressupost municipal. A més, els llançaments es faran de dimarts a divendres (del 24 a 27 de juliol) i no agafaran el cap de setmana com es feia habitualment. Així ho va confirmar ahir l'Ajuntament, després de les diferents especulacions que havien sortit sobre la qüestió. La regidora de Festes, Lara Torres, va explicar que es tracta d'una decisió eoconòmica."Durant més de sis mesos l'alcalde i jo hem estat visitant grans empreses per aconseguir patrocinadors amb l'objectiu que poguessin ser més dies. Les empreses hi estaven molt interessades però totes ens deien que els seus plans de màrqueting i publicitat s'han hagut d'ajustar per la crisi", va manifestar.

El pressupost del Concurs de Focs, doncs, ha experimentat una destacada davallada respecte d'anteriors edicions, tot i que el ?consistori ha buscat nous al·licients per incentivar la participació. Així, ?l'Ajuntament abonarà a cada ?pirotècnica participant un import màxim de 19.000 euros per ?espectacle (el 2011 van ser 21.000 ?euros). Al marge d'aquesta quantitat, les bases estableixen un ?premi de 6.000 euros per al primer ?classificat -2.000 menys que a ?l'edició passada- i una invitació per ?participar al concurs de l'any 2013.

Respecte a l'any passat, també s'ha eliminat la quantitat econòmica que es lliurava al segon classificat, que l'any passat va ser de 3.000 euros. I, a més, per aquest 2012 ja no es lliurarà al guanyador el Trofeu Vila de Blanes, que dissenyava la Joieria Capdevila i estava fet amb plata i pedres semiprecioses, i que representava un cost de prop de 3.200 euros per a l'Ajuntament. Pel que fa als incentius, la principal novetat de l'edició d'aquest 2012 -com va avançar Diari de Girona- és que el guanyador del concurs de Blanes també serà convidat perquè s'encarregui de realitzar l'espectacle pirotècnic que es farà a Girona l'1 de novembre amb motiu de les Fires de Sant Narcís 2012. Segons el conveni signat amb Blanes, l'Ajuntament de Girona abonarà 12.500 euros a la pirotècnia pel castell de focs.

Així, doncs, el concurs de focs de Blanes es farà del 24 al 27 de juliol, a dos quarts d'onze de la nit. Segons van destacar des del consistori, per fixar aquestes dates s'han tingut en compte diversos factors. Un d'ells és la reunió que es va fer a finals de març amb responsables d'establiments d'hostaleria i restauració de primera i segona línia de mar. Els representants d'aquest sector econòmic van coincidir majoritàriament a valorar que quatre dies ja era un nombre prou important i també van destacar que per als seus negocis era millor que coincidís en dies entre setmana que no pas el cap de setmana.

16 empreses d'arreu

Les empreses espanyoles Hermanos Ferrández, Pirotecnia Valenciana, Pirotecnia Velacer Pir i l'empresa Zio Pio, Fireworks d'Itàlia han estat les entitats seleccionades per participar en aquesta 42a edició del Concurs Internacional de Focs de Blanes. La Comissió Tècnica del Jurat Qualificador del Concurs és qui s'encarrega cada any de triar les empreses participants. Ho fa amb una sola excepció, perquè la pirotècnia que va guanyar el primer premi de l'edició anterior té el dret de tornar a participar l'any següent. En aquest cas, va ser la pirotècnia Hermanos Ferrández de Múrcia, que aquest any tornarà a participar.

Un total de 16 empreses d'arreu del món han presentat pliques per participar al Concurs. Entre elles hi ha pirotècniques de Brasil, Eslovènia, Itàlia i l'Estat espanyol.