Avui, 22 de maig, se celebra el Dia Internacional de la Diversitat Biològica, que pretén ser una jornada global d'acció perquè tothom reflexioni sobre la preservació de la diversitat de la vida al planeta. Catalunya és un dels pocs indrets d'Europa on es poden arribar a veure gairebé 200 espècies d'ocells en un sol dia. A cop d'ull, és fàcil veure que Catalunya és una terra de contrastos en el seu paisatge. Dels 3.000 metres dels cims del Pirineu a les planes interiors amb secans estèpics. Dels alzinars i les pinedes mediterrànies a les obagues caducifòlies de la Garrotxa. Dels penya-segats i illots costaners de la Costa Brava als aiguamolls i les dunes litorals del delta de l'Ebre. Aquesta varietat en ambients, no igualada enlloc de la Península, es tradueix en una àmplia diversitat de fauna associada.

La diversitat biològica és molt important perquè suposa una gestió més intensa del territori, i amb una visió global i estratègica de conjunt de tot l'àmbit. L'increment de la pressió sobre els sistemes naturals que s'ha produït els darrers anys ha fet imprescindible dotar-los d'un nou marc de gestió per fer front a les amenaces de pèrdua de biodiversitat que aquesta pressió pot provocar. Però aquest marc de gestió dels espais naturals protegits incideix molt directament sobre cada territori i per això hem d'afavorir-ne el desenvolupament econòmic. El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural ha de treballar per conservar la diversitat biològica, evidentment, però amb la finalitat última de potenciar les activitats tradicionals de la zona i no pas de limitar-les. Es tracta de garantir la conservació dels valors naturals d'una manera compatible amb l'aprofitament ordenat dels seus recursos, de manera que l'existència de la biodiversitat i la seva gestió constitueixin factors de dinamització social i econòmica, i de vertebració d'un desenvolupament sostenible dels municipis i de les comarques que integren tots els espais protegits i la riquesa biològica que se'n deriva.

Catalunya fa passos decisius per conservar aquells trets característics de la biodiversitat que fan tan atractiu un país com el nostre i que formen part, també, de l'esforç mundial per conservar el territori i les espècies del planeta. Catalunya aposta, clarament, per ser un país de qualitat que fa del patrimoni natural un element central del model sostenible de societat. El Departament duu a terme tasques de gestió i conservació de la fauna i la flora protegides i sobre les espècies invasores que poden afectar-les, i també impulsa l'aprofitament sostenible dels nostres boscos, cosa que implica una bona gestió i l'aprofitament de comunitats vegetals molt variades al nostre país. Es tracta de conservar el conjunt de la biodiversitat catalana, d'estar-ne orgullosos, perquè en tenim motius, i mostrar-la a dins i a fora dels nostres territoris. I aquest tresor patrimonial que ens enriqueix, l'hem de veure també, ara més que mai, com una oportunitat per dinamitzar l'activitat socioeconòmica de les nostres terres.