L'empresa de productes lactis La Fageda posarà a la venda les seves pròpies melmelades al setembre, un producte que s'unirà a la comercialització de iogurts i gelats artesanals, en un procés d'expansió d'aquesta firma en la qual uns 180 dels 280 treballadors són persones amb discapacitats. El president de la cooperativa amb seu a Santa Pau, Cristóbal Colón, va assegurar que el nou producte es troba "en la seva fase final de producció" i que "ja hi ha contactes" amb diversos possibles distribuïdors, que es concretaran al llarg de l'estiu.

Per a aquesta nova aposta, l'empresa ha convertit el seu viver de planta forestal, que s'utilitzava en projectes de restauració del paisatge i reforestació, en un cultiu de fruites i hortalisses per produir melmelades, un fet que ha evitat l'acomiadament de 25 treballadors.

"Els nostres principals clients d'aquesta divisió eren les administracions públiques, i a causa de les retallades pressupostàries ens hem quedat sense ells, de manera que hem reconvertit el viver", va dir Colón en una conferència que es va celebrar aquesta setmana a l'escola de negocis Iese, a Barcelona.

Llarga trajectòria

La Fageda va néixer el 1982 amb l'objectiu de donar feina als in?terns del centre psiquiàtric de Salt amb la producció de iogurts, i el mes de març de 2010 va ampliar la seva gamma de productes amb l'elaboració de gelats.

Colón reconeix que l'actual context econòmic afecta "en menys mesura" el sector de l'alimentació i, en el cas particular de La Fageda, va subratllar que la facturació de la companyia ha augmentat entre un 5% i un 7% anualment en els últims exercicis.

A diferència d'altres empreses del sector, La Fageda descarta el creixement a través de la venda dels seus productes a l'estranger i, segons Colón, "de moment" l'objectiu és seguir comercialitzant els seus productes només en territori català.

"Som un projecte diferent i especial, no tenim cap consell d'administració i només pretenem donar sentit a la gent que treballa a l'empresa", assegura el president de la companyia, que actualment dóna feina a 280 persones, 180 de les quals compten amb algun tipus de discapacitat psíquica o malaltia mental.