A finals de juliol entrarà en funcionament el nou pla que busca evitar que desenes de persones busquin cada nit el menjar que llencen els supermercats a les escombraries i que en moltes ocasions està en mal estat o a punt de caducar. "No és tant el menjar en bon estat que s'aboca a les deixalles", va explicar ahir el regidor de Serveis Socials, Eduard Berloso. L'alarma va saltar a principis del mes de desembre de l'any passat, quan es va decectar que cada vegada, per culpa de la crisi, hi havia més persones buscant entre les escombraries. Diari de Girona en va fer un petit reportatge i, al dia següent, l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, va anunciar que els Serveis Socials iniciarien una ronda de contactes amb els gerents dels supermercats per mirar de trobar una sol·lució. De les primeres reunions van sorgir els primers compromisos. Una de les idees que havien sortit era la de crear uns espais annexos als supermercats on deixar el menjar que es llença cada dia en bon estat i que, amb un control, es repartís entre els necessitats. Al final aquesta idea es va descartar però s'ha arribat a la sol·lució final. Els supermecats s'han compromès a fer unes donacions de menjar que es portaran al Centre de Distribució d'Aliments de Girona. En paral·lel, els contenidors de la ciutat es tancaran amb cadenat, per seguir evitant que la gent furti a l'interior. Segons va explicar Berloso, "la Policia Municipal i els agents cívics els donaran un val perquè puguin anar a buscar menjar al centre de distribució d'aliments" i després d'aquesta primera actuació se'ls derivarà cap al circuit ordinari de serveis socials. "Aquest és un servei que neix amb voluntat de desaparèixer" per deshabituar les persones que busquen a les escombraries. El repartiment d'aquest menjar es farà al centre de distribució però en un horari separat. d. jiménez girona

L'economat de Girona, situat al barri de Pedret, ja atén més de 800 famílies de la ciutat i l'Ajuntament preveu que a finals del 2012 se superi el miler. Aquest és un dels indicadors que demostren que la pobresa a la ciutat va en augment i que, de moment, no té fre. Altres dades són les 1.300 ajudes que el consistori ha donat a ciutadans per fer front a necessitats bàsiques de subsistència o pagaments de lloguers, i l'increment de més d'un 30% de persones ateses al centre de dia del menjador social "La Sopa".

L'any passat, el centre de distribució d'aliments de Girona va atendre 700 famílies de la ciutat. Ara, aquesta xifra ja s'ha incrementat fins a les 840. Es tracta de famílies que arriben a l'economat, on poden adquirir-hi aliments de forma gratuïta o bé a preu simbòlic, i que vénen derivades des dels Serveis Socials.

El regidor de l'àrea, Eduard Berloso, ja ha avançat que aquestes situacions van en augment. De fet, com va explicar ahir, per a finals d'any Serveis Socials preveu que ja hi hagi més "de 1.000 famílies" que necessitin acudir a aquest "supermercat" per tal de sobreviure.

Berloso, que ahir al matí va fer balanç de les actuacions de l'àrea, també va desgranar altres dades que evidencien l'impacte de la crisi a la ciutat. Una d'elles és que, durant l'any passat, l'Ajuntament va donar 1.300 ajudes a famílies perquè poguessin cobrir les necessitats bàsiques de subsistència o pagar el lloguer. En total, l'import global que s'hi va destinar va ser de 262.352 euros. Segons va avançar Berloso, per a aquest 2012, el consistori preveu que els gironins que hagin de recórrer a aquestes ajudes per sobreviure augmentin "entre un 5 i un 10% més".

"Cap família sense menjar"

A més,el regidor de Serveis Socials també va emfatitzar que actualment s'està acabant de redactar el Pla Transversal de Mesures Extraordinàries contra la pobresa anomenat "Cap família sense menjar" i que comptarà amb un pressupost de 140.000 euros.

Transversal en el sentit que involucra diferents àrees de l'Ajuntament de Girona, com per exemple Eduació. Com va explicar també ahir la regidora d'Educació i Esports, Isabel Muradàs, en la roda de premsa conjunta (en la qual també hi era la regidora de Joventut, Roser Urra), aquest Pla Transversal també es fixa en els infants i joves escolaritzats que, per una raó o altra, han deixat d'utilitzar el servei de menjador del seu centre educatiu. Així, el consistori es cuidarà que no hi hagi "Cap nen sense menjar", com s'anomena al programa específic de les escoles. Precisament, a través de conèixer quins són els nens que han deixat d'anar al menjador escolar, o n'han cursat baixa, l'Ajuntament esbrinarà si la família té problemes i si s'ha d'acollir al pla "Cap família sense menjar", tot, com va recordar Berloso, sense causar una "humiliació".

A més, sobre les escoles, Muradàs va assegurar que "sortosament Ensenyament s'ha avançat i ha dit que la normativa sobre les carmanyoles estarà en marxa el curs que vinent", de manera que des de l'Ajuntament "donarem suport a la normativa i "la ?se?guirem" i serà un complemet al Pla Transversal.

D'altra banda, tornant a la memòria dels Serveis Socials, una altra de les dades que evidencien les situacions de pobresa són els àpats que se serveixen al menjador social "La Sopa". Aquest 2012, el seu pressupost s'ha incrementat en un 9,20% i, com va explicar el regidor Berloso, els àpats servits han augmentat des d'un 4% (en el cas dels dinars) fins a un 36,6% (en el cas dels sopars). A més, el regidor també va explicar que, en aquests moments, el centre de dia de "La Sopa" atén unes 208 persones, cosa que suposa un increment, d'un any per a l'altre, d'un 30%.

Finalment, des de l'àrea de Serveis Socials s'està treballant per a la creació d'uns horts col·lectius d'interès comú a Santa Eugènia, organitzats des de La Sopa. En concret, la iniciativa ha sortit dels propis usuaris, que volen ser d'utilitat, i dels treballadors. Els aliments que surtin dels horts aniran, doncs, a la mateixa "Sopa".