La rebaixa de finançament del Govern per a les escoles bressol públiques farà que el curs vinent 22 centres de Catalunya tanquin parcialment o de forma total per falta d'alumnes. Així ho ha denunciat la nova Plataforma per l'educació 0-3CAT, una entitat que reivindica la importància d'aquesta etapa educativa i que, ahir, va denunciar que darrere l'estalvi pressupostari s'amaga la intenció de l'administració de privatitzar aquest model educatiu.

Segons l'entitat, moltes famílies no podran assumir el cost de les matrícules i, per tant, no hi portaran els fills. Per això, les associacions de pares i mares han alertat que es fa un salt "30 anys enrere", ja que algunes mares hauran de quedar-se a casa per tenir cura dels fills en el cas que els familiars més directes no se'n puguin fer càrrec.

Quotes pendents de fixar

Com a mínim, 22 escoles bressol de municipis d'arreu de Catalunya com Blanes, Igualada, Cuní, Capellades, Caldetes, Palafolls o Parets del Vallès tancaran les seves portes el curs vinent, parcialment o totalment, com a conseqüència de les retallades pressupostàries del Govern.

Així ho va denunciar ahir la nova plataforma en defensa de l'educació de 0 a 3 anys, Plataforma per l'educació 0-3CAT, que no descarta que a la llista s'hi afegeixin escoles de municipis que encara no han fixat les quotes de cara al setembre. Des d'aquesta nova entitat s'assegura que moltes famílies no podran assumir l'augment de quotes que ha repercutit en els usuaris la davallada de subvencions de la Generalitat, i es buscaran alternatives per tal d'estalviar-se aquest cost.

Per una banda, des d'aquesta nova entitat, es considera que aquestes mesures impediran l'accés a l'educació de la primera infància de 0 a 3 anys, als nens i nenes de les famílies més desafavorides, de manera que es causaran problemes de cohesió social, d'equitat i de justícia social i, en conseqüència, augmentarà la discriminació dels nens. En aquest sentit, des de la Federació d'Associacions de Pares d'Alumnes de Catalunya (Fapac), s'alerta que molts avis i àvies hauran de fer-se càrrec dels néts per tal de substituir la figura de l'escola bressol.

Laura Colls, de la Fapac, va alertar, però, que no totes les famílies poden disposar de familiars propers i, per exemple, en els casos de progenitors a l'atur seran ells qui se'n faran càrrec. Per Coll, però, aquesta solució té el perill de perjudicar la cerca de feina de les persones aturades i va assegurar que en molts casos seran les dones qui viuran aquesta situació. Per això, Colls va alertar que s'està fent un salt "30 anys enrere", a quan les dones es quedaven a casa per tenir cura dels fills.

En el mateix sentit, Rosa Cañadell, d'Ustec·STEs, va lamentar que aquesta situació és "un retrocés" pel que ha estat la incorporació de la dona al món del treball els darrers temps.

Tractat com "un luxe"

Per una altra banda, la nova plataforma també considera que amb aquesta disminució de recursos es vol fer entendre que l'educació de 0 a 3 anys és "un luxe", cosa que considera un "atac greu" i alerten que "posa en perill el futur de la societat". A més a més, les entitats que constitueixen la plataforma van denunciar que fruit d'aquestes retallades també hi ha un grup nombrós de treballadores que no tindran feina, en un moment en què tot just s'està començant a dignificar la seva professió. El personal de monitoratge o de cuina i menjador també patirà algunes d'aquestes conseqüències.

La Plataforma per l'educació 0-3CAT aglutina entitats com la Fapac, la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica, FETE-UGT, l'associació Rosa Sensat, CCOO, Ustec·STEs, partits polítics com ICV, PSC, ERC i diferents AMPA de Catalunya per tal de defensar un nou model d'escoles bressol i demostrar que no és una necessitat secundària i que no només respon a la lògica de la conciliació de la vida social i familiar, sinó que té una funció educativa.