Les localitats de Cantallops, Albanyà i Sant Llorenç de la Muga han rebut aquest dilluns a la tarda l'ordre de confinament, amb el que s'afegeixen a Darnius, Terrades i la Vajol i s'arriba a les sis poblacions en què els veïns han de romandre dins de casa com a conseqüència de l'incendi de l'Alt Empordà.

Segons ha informat la Direcció General de Protecció Civil, aquests són els municipis confinats a les 18/09 i, en paral · lel, es manté la fase d'emergència 1 en el pla Infocat.

L'incendi, originat a la Jonquera, continua actiu i descontrolat, i els efectius d'extinció treballen per reduir el flanc actiu en l'oest, amb tres nuclis: els voltants de Terrades; la part nord i sud de Darnius, i la carretera que va d'Agullana cap a la Vajol i Maçanet de Cabrenys.

Diverses onades de confinaments

Els veïns de La Vajol també han rebut l'ordre de quedar-se confinats a casa pel foc que afecta l'Alt Empordà, i l'ordre de quedar-se a casa emesa per Protecció Civil continua afectant els municipis de Darnius i Terrades. Una llengua de foc s'acosta a l'AP-7 a l'alçada d'Agullana, de manera que s'ha tornat a tallar l'AP-7 en sentit sud, mentre que també s'ha restringit el trànsit en aquest tram en sentit nord per un accident entre dos camions i un cotxe amb caravana. La Direcció General de Protecció Civil demana la màxima prudència en els treballs agrícoles i que es facin prop dels boscos.

Al llarg del dia entrarà vent de component oest, amb la qual cosa els Bombers treballen per assegurar el flanc dret de l'incendi i evitar que la marinada el faci propagar en direcció est. En aquests moments s'està treballant també en un revifada que hi hagut al costat de l'autopista, al punt quilomètric 7, en sentit Barcelona.

Es manté el dispositiu de 140 dotacions terrestres i una vintena de mitjans aeris (dels Bombers francesos i del Ministeri d'Alimentació, Agricultura i Medi Ambient). Protecció Civil ha rebaixat a fase d'emergència 1 el pla Infocat.

Els Agents Rurals han confirmat que l'incendi de la Jonquera ha estat causat per una imprudència, concretament per una burilla de cigarreta.

El Cos d'Agents Rurals estima que el perímetre de l'incendi és d'uns 63 quilòmetres i que hauria afectat una superfície d'unes 13.000 hectàrees de 17 municipis (L'Agullana, La Jonquera, Darnius, Boadella d'Empordà, Terrades, Vilanant, Avinyonet de Puigventós, Vilafant, Figueres, Llers, Pont de Molins, Biure, Masarac, Cabanes, Sant Climent Sescebes, Capmany i Cantallops).

El Servei Català de Trànsit informa que es manté oberta la carretera N-II però l'AP-7 està tallada a Agullana. A banda, cinc carreteres comarcals continuen tallades a la zona, GI-500, GI-501, GI-504, GI-610 i GIP-5101.

Segons les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya, el vent s'anirà calmant al llarg del dia i permetrà que els mitjans aeris treballin en les tasques d'extinció de l'incendi.