El jutge ha arxivat el cas contra l´alcalde de Castellfollit de la Roca (Garrotxa), Moisès Coromina, i la secretària municipal, Anna Maria Serra, imputats per expropiació il·legal dels terrenys del nou ajuntament. Es tractava del segon procediment legal obert per esbandir possibles responsabilitats penals entorn a la construcció del nou consistori. El primer cas -per falsificació de certificat- va acabar en absolució. La defensa de l´alcalde i la secretària, Xavier Melero, ha detallat que el jutjat d´Olot s´ha basat en alguns arguments que ja va esgrimir el penal 2 en aquesta primera sentència, com ara que com a màxim han comès un error tècnic que ja han intentat esmenar en reiterades ocasions.

La construcció del nou ajuntament, un edifici situat al mig del poble, està envoltada de polèmica i és un focus de conflicte constant entre l´antic propietari dels terrenys i l´alcalde i la secretària municipal. A banda d´altres demandes, l´assumpte ha desembocat en dos procediments penals oberts, un per una suposada falsificació de certificat per aconseguir una subvenció de forma fraudulenta i un altre per una presumpta expropiació il·legal dels terrenys.

El primer episodi penal ja està sentenciat. Va arribar a judici al Jutjat penal 2 de Girona i la jutge va absoldre tant l´alcalde com la secretària. La sentència no és ferma. El segon assalt per la via penal va començar el juny als Jutjats d´Olot, encarregat de la instrucció del cas.

L´alcalde i la secretària municipal van declarar com a imputats per expropiació il·legal perquè, segons la demanda, haurien ocupat conscientment més terreny del que havien expropiat. En total, afectaria a uns 20 metres quadrats que no serien propietat de l´Ajuntament de Castellfollit. La defensa, encapçalada pel lletrat Xavier Melero, va argumentar que no hi havia cap delicte comès a consciència per l´alcalde i la secretària i que, en tot cas, va ser una qüestió tècnica: un error de càlcul topogràfic que atribuïa més superfície de la realment expropiada.

El jutjat els ha donat la raó perquè ha decretat l´arxiu provisional de la causa contra Coromina i Serra. Xavier Melero ha detallat que la interlocutòria es basa també en alguns dels arguments de la sentència absolutòria, com ara que l´alcalde i la secretària no van actuar amb ànim de cometre cap il·legalitat i que els errors tècnics no tenen transcendència penal.

Melero ha explicat que el jutjat també té en compte que tant l´alcalde com la secretària van intentar esmenar l´error "de forma reiterada" però que el propietari es va negar a arribar a una solució pactada i ni tan sols va demanar que es paral·litzessin les obres tot i saber que estaven construint sobre terrenys que no eren de l´ajuntament.

Segons l´article 541 del Codi Penal, l´autoritat o funcionari públic que expropiï a una persona dels seus béns fora dels casos permesos i sense complir els requisits legals, s´enfrontarà a penes d´inhabilitació per exercir qualsevol feina o càrrec públic d´entre 1 i 4 anys i a pagar una multa que anirà dels 6 als 12 mesos. Aquest arxiu no és ferm i tant la fiscalia com l´acusació -que representa els interessos de l´antic propietari dels terrenys- poden recórrer la decisió.