L'ajuntament de Castell-Platja d'Aro (Baix Empordà) ha començat a treballar en un gran parc urbà que ocuparà una superfície de 150.000 metres quadrats a la zona coneguda com els Estanys i que introduirà diversos miradors que permetin l'observació de fins a 250 espècies d'aus pròpies dels aiguamolls.

Està previst que en els pròxims dies s'acabi una part de la fase inicial del projecte, la que correspon a l'adequació paisatgística i creació d'un itinerari didàctic al parc, i durant la pròxima tardor es plantaran fins a 35.000 m2 d'arbres autòctons, segons que ha informat avui el consistori.

Amb aquesta intervenció, Platja d'Aro guanyarà un macroparc urbà "de gran atractiu ciutadà i turístic", on seran compatibles les visites públiques i didàctiques amb la potenciació de la diversitat biològica de la zona, recuperant els hàbitats i els ambients naturals originaris, així com l'observació ornitològica.

El Grup Natura Sterna, que ha contribuït activament en el disseny de l'espai, ha xifrat en 250 espècies les aus que habiten la zona d'aiguamolls sobre la que es projecta el parc o paren en ella durant les migracions.

De la seva banda, el consistori destinarà 168.000 euros a aquest projecte, que preveu una segona fase més endavant, per completar la zona verda.

La bassa dels Estanys, amb capacitat de 60.000 metres cúbics i al voltant de la qual es projecta el parc, recull l'excedent d'aigües del riu Ridaura i de la xarxa d'aigües pluvials quan hi ha fortes precipitacions, gràcies a una obra hidràulica construïda per evitar inundacions en el nucli urbà de Platja d'Aro.

La zona que ocuparà el parc té forma rectangular i delimita amb els carrers Luxemburg i Tramuntana, així com amb la zona urbana dels Estanys i el propi riu Ridaura.

Per qüestions de preservació i seguretat, es mantindrà l'actual tancament perimetral del parc, i al seu interior hi haurà un segon tancament amb fil cinegètic, a vint metres de la zona d'aigua, per protegir la fauna.

L'itinerari interior que ha d'acabar-se en els pròxims dies tindrà una amplada de tres metres i connectarà els diferents punts d'observació d'aus.

A més, haurà un mòdul d'informació a l'accés principal del parc, tres punts d'observació i tres zones de descans i joc.

La generació i recuperació de diferents hàbitats naturals permanentment inundats en diferents profunditats han d'afavorir encara més la instal·lació o els passis migratoris d'espècies d'aus que ara ja ho fan de manera natural.

En la part terrestre del parc s'estudiarà la possibilitat de reintroduir la tortuga mediterrània i mamífers com teixons o guineus.