La comarca ha rebutjat de nou el mapa eòlic proposat per la Generalitat i li ha demanat que se substitueixi per la proposta que l'Alt Empordà va fer l'any 2010 i que preveia limitar la instal·lació de futurs parcs eòlics a l'entorn del corredor d'infraestructures com l'AP-7, la MAT o el tren d'alta velocitat. Ho ha fet a través de les al·legacions que el Consell Comarcal ha fer arribar a la nova versió que s'ha tret a exposició pública aquest estiu. A l'escrit, el president en funcions de l'ens, Quim Felip, reclama a Energia i Mines que atengui la proposta dels alcaldes pequè és "més raonable" tant des del punt de vista tècnic com mediambiental. La proposta comarcal permetria generar fins a 265 MW de potència.

La Generalitat ha tirat endabant els tràmits del nou mapa eòlic modificat allunyant les àrees de desenvolupament prioritari del paratge protegit de l'Albera. La poposta redueix l'afectació a la Jonquera, Cantallops, Sant Climent i Espolla, però, en canvi, l'amplia a Darnius. Es mantenen els 180 MW previstos a vuit municipis i s'hi inclouen els informes i avaluacions ambientals que faltaven al primer document i que van dur el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) a aturar-ho.

El Govern accelerava, així, l'aprovació del document sense haver d'esperar a la resolució judicial, però el nou document tampoc ha satisfet els alcaldes altempordanesos. En aquest sentit, reclamen que es torni al projecte que el febrer de 2010 la comarca va aprovar. Va ser a través d'un estudi elaborat per l'Institut Cerdà, que dibuixava fins a set possibles alternatives.

Els municipis van escollir l'opció que abastava dotze termes municipals, entre Figueres i la Jonquera, i que vol que els parcs eòlics s'aixequin al voltant del traçat de les infraestructures. Així ho ha explicat Felip en l'escrit d'al·legacions, on també ha recordat que la proposta va rebre un ampli suport dels alcaldes quan es va votar. De fet, 46 la van avalar, onze es van abstenir i només un hi va votar en contra. A més, insisteix que la proposta comarcal permet implantar diversos parcs, que sumarien entre 195 i 265 MW de potència i que calculen que podrien arribar a generar prop del 10 % del consum energètic de l'Alt Empordà. Però no només això. La proposta del Consell també preveu que, si calgués, l'àrea podria ampliar-se per fer-hi nous molins que permetessin generar entre 175 i 260 MW més de potència.

Un impacte menorAmb tot, l'ens comarcal reclama a la Generalitat que es faci enrere i que la zona de desenvolupament prioritari (ZDP) altempordanesa sigui la que van aprovar els alcalde fa dos anys. "Aquesta proposta resulta més raonable des del punt de vista tècnic però també pel que fa a l'ocupació del territori, perquè té menys afectacions ambientals i de paisatge però també des del punt de vista econòmic i social", insisteix el president en funcions. A més, lamenta que el mapa actual sigui molt semblant a l'anteriorment rebutjat.Finalment, recorda que, actualment, a la comarca hi ha fins a tretze parcs eòlics en diversos estadis de tramitació. El de Cap?many (44 MW), el de Serra Comunera (5MW), Cantallops-Sant Climent Sesecebes (36MW), Sant Climent Sescebes (46MW), Espolla (50 MW), Serra de Tramons (50 MW), Biure i Pont de Molins (30 MW), Serra de l'Hoste (5 MW), Passamillàs (27,5 MW), l'Auleda (24 MW), la Jonquera (49,3 MW), els Banys de la Mercè (4,6 MW) i la Serra de Ventalló i Viladamat (20 MW). I no només això. També està previst que s'hi pugui fer miniparcs eòlics "constituïts per un màxim de cinc aerogeneradors o bé una potència màxima de 10 MW i ubicats fora de les zones de desenvolupament prioritari.