Els mestres i professors que aspiren a ser interins el proper curs i que encara no coneixen el seu destí laboral estaran divendres ben atents al seu telèfon mòbil o correu electrònic a l'espera de rebre notícies respecte al seu futur laboral. El proper 31 d'agost, entre les 12 i dos quarts de dues del migdia els Serveis Territorials del Departament d'Ensenyament de Girona tenen previst fer nomenaments telemàtics per al curs 2012-2013, un curs marcat per les retallades i que fa que sindicats d'educació com USTEC-STES i CCOO alertin que en el proper període lectiu hi haurà menys designacions d'interins per contractes a jornada reduïda o per fer substitucions.

"Els nomenaments són una incògnita però sóc pessimista. Hi haurà molt poca cosa", va dir Xavier Díez com a portaveu del sindicat USTEC-STES. "La gent que no li donin feina el dia 31, difícilment treballarà aquest curs", va afegir.

Pels nomenaments d'aquest agost (que en altres zones de Catalunya es fan dijous) "es preveu una tendència lleugerament a la baixa". Així ho va afirmar Robert Escudero, assessor d'Ensenyament de CCOO. Segons dades del sindicat, el juliol s'havien d'atorgar a tot Catalunya 4.383 places, 1.456 menys que l'any passat. (960 menys de primària i 496 menys de secundària). Aquestes dades negatives fan que per l'acte de nomenaments de dijous i divendres els sindicats prevegin una disminució en el nombre de nomenaments. Segons els Serveis Territorials d'Ensenyament de Girona, en la demarcació es van fer abans de començar el curs fins a 1.250 nomenaments, una xifra respecte a la qual Díez creu que "no hi haurà gran diferència perquè són els contractes de jornada reduïda. Però on sí que es veurà que hi ha menys nomenaments és en el conjunt global del curs. Està previst que treballin a les comarques gironines unes 500 persones ?menys que el curs passat".

Aquest pessimisme es deu a les polítiques de retallades del Govern espanyol respecte als nous criteris per a les substitucions del personal docent (Reial decret llei 14/2012, de 20 d'abril) que estableix, per exemple, que no es pot substituir una persona que estigui de baixa laboral fins al desè dia lectiu. Això provocarà "que baixi la substitució per malaltia perquè no passarà a cobrir-se fins al cap de deu dies lectius", va explicar Escudero.

A part d'una reducció laboral, les retallades també comporten una reducció salarial. Per exemple, un interí que tenia contracte per a 12 mesos i cobrava fins al 31 d'agost ara cobrarà dos mesos menys ( fins el 30 de juny) segons Escudero.

Uns nomenaments polèmics

El sistema de nomenaments telemàtics per a les places de docents va començar el 2009 i va aixecar crítiques per part d'alguns docents i sindicats que la consideraven "poc transparent". L'any passat USTEC·STES també va denunciar irregularitats per un problema del servidor.

Per altra banda i segons els Serveis Territorials, aquest curs hi continuarà havent dos nomenaments regulars per setmana tot i que encara està per concretar quins dies seran.