La DO Empordà espera un descens del 15% en la producció de raïm per aquest any. La diferència es deu, segons diuen, al fet que l'anyada de 2011 va ser "excepcional" i es va tancar amb un rècord de 75.221 hectolitres de vi elaborat. Però no només això. El fort vent i la fred van fer marcir nombrosos fruits a l'inici del cicle vegetatiu de la vinya i les pedregades del mes d'abril van afectar també camps de Masarac, Mollet de Peralada, Sant Climent i Espolla. A més, el gran incendi que va afectar la comarca també va malmetre algunes hectàrees de vinyes i altres conreus situats als terraprims han patit estrès hídric a causa de l'escassetat de pluges i la calor registrada durant les darreres setmanes.

La verema d'enguany ja està en marxa. A mitjan mes van començar a collir els primers raïms de les varietats de Chardonnay, Sauvignon i moscatell de gra petit. Aquests dies es realitza, a més, la verema de varietats negres per elaborar els vins rosats. El gruix important de la producció, però, no començarà a veremar-se fins d'aquí a uns deu dies, en funció de les condicions meteorològiques d'aquest inici de setembre. Segons les previsions de la DO, la verema d'enguany donarà un raïm de bona o molt bona qualitat, mantenint així la línia dels últims deu anys amb anyades bones, molt bones o excel·lents. A causa dels rendiments més baixos de les vinyes, el fruit ha gaudit d'unes bones condicions de maduració i presenta, segons diuen, un molt bon equilibri entre acidesa i grau. L'anyada, a més, ha tingut una molt bona qualitat sanitària.

Malgrat això, la producció d'enguany serà inferior a la de l'any passat, en què va haver-n'hi una de "rècord" i "excepcional". Serà, segons les previsions, d'un 15%? ?menys. D'entre els motius que ho expliquen, hi ha les condicions meteorològiques adverses com ara el vent, la fred o les pedregades de la primavera així com les afectacions per l'incendi de fa un mes i l'escassetat d'aigua i la calor de les últimes setmanes.

La DO Empordà abasta unes 2.000 hectàrees, amb una producció mitjana de 65.000 hectolitres per campanya. Del global, més de la meitat -un 60%- són vins negres; un 17% rosats; un 19% blancs i el 4% restant, garnatxes i moscatells. Durant el tret de sortida de la verema que va fer el Celler Espelt de Vilajuïga el passat 14 d'agost, ja es va alertar que la collita d'enguany tenia la incògnita de veure com havia afectat el gran incendi a la producció. I és que, segons van explicar, a llocs com Capmany hi ha productors que hi van perdre fins al 30% del raïm.

La Festa de la Verema

Coincidint amb l'inici de la collita, aquest diumenge se celebra a Cantallops la tradicional Festa de la Verema, que organitza el Consell Regulador de la DO Empordà juntament amb el consistori del municipi. Els actes s'iniciaran a les sis de la tarda amb el pregó, a càrrec del periodista Manel Fuentes, i seguidament es realitzarà l'emblemàtica premsada del nou most, amb la participació de la Venerable Confradia de la Bóta de Sant Ferriol i la Jove Confradia de Vins i Caves de l'Empordà. També els acompanyaran els Tambors de l'Albera.