L'Ajuntament de Figueres treballa amb la possibilitat de reforçar els controls de seguretat durant les entrades i sortides de les escoles de la ciutat a través de persones a l'atur. Actualment, és la Guàrdia Urbana qui s'encarrega d'aquestes tasques però el consistori no disposa de prous efectius i s'ha de fer de forma aleatòria. El regidor d'Educació, Josep Maria Godoy (CiU), assegura que l'objectiu és que almenys hi pugui haver una persona a cada centre i reforçar els punts "calents" com ara el Parc de les Aigües, on els pares ja han tornat a demanar presència policial davant d'alguns atropellaments que es van produir el curs passat.

La iniciativa s'emmarca en un projecte globlal de col·laboradors socials, impulsat des del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) i que té com a objectius fomentar l'ocupació i que les administracions disposin d'un reforç de personal. Això permet que es pugui establir un conveni a través del qual completi el subsidi d'atur d'aquestes persones incorporant-les a diferents àmbits. En el cas de Figueres, el consistori ha decidit adherir-se al programa per col·laborar en la tasca que la Guàrdia Urbana realitza a les entrades i sortides de les escoles, vigilant els passos de vianants i facilitant que els escolars entrin i surtin dels centre de forma segura.

Godoy assegura que les despeses s'hauran de treballar pel pressupost de l'any vinent i que, per això, està previst que es pugui posar en marxa a partir del gener. Encara no se sap de quants efectius es tractaria però la idea és que hi pugui haver persones a tots els centres escolars. "Vam intentar que això es fes a través de voluntaris però era molt difícil així que d'aquesta manera creiem que es podrà fer correctament", insisteix. L'Ajuntament també estudia aplicar la iniciativa del SOC en altres tasques i ja s'ha anunciat que es contractaran persones amb qualificació a través de la iniciativa per a l'oficina de turisme de l'estació.

En el marc de la seguretat a les coles, Figueres també ha treballat en el projecte de camins escolars segurs, elaborat des del Pla d'Intervenció Integral del Centre Històric. L'actuació ha servit perquè l'administració i la comunitat educativa treballéssin itineraris segura per a les entrades i sortides de les escoles. Després de fer més de 800 enquestes i treballar a cada centre, els alumnes van rebre informació sobre els camins més segurs per fer els trajectes.