L'Ajuntament de Blanes treballa amb la intenció de poder tancar el carrer Ample al trànsit a llarg termini i per començar a comprovar com podria funcionar ha previst realitzar una primera prova pilot en poques setmanes. La idea del govern municipal és tancar-lo durant unes hores i fer una valoració dels elements que hi conflueixen. Davant de la possibilitat plantejada pel govern, els comerciants del centre es mostren dividits, tot i que volen esperar a veure com funciona.

La qüestió va sorgir en el darrer ple municipal. El grup d'ICV-EUiA va presentar una moció sobre mobilitat on hi havia diferents mesures i una d'elles era fer zona de vianants el carrer Ample. En la seva resposta, l'alcalde Josep Marigó va explicar que no ho havien anunciat encara, però que fa temps que hi treballen i tenen el tema força avançat. "Aquest tema és històric. En l'altra mandat que vam governar amb ICV-EUiA ja es va plantejar. I en aquests moments ho tenim molt madur", va comentar Marigó, que va anunciar que faran una prova pilot "a partir de finals d'octubre". Des de l'Ajuntament, però, no van voler donar la data exacta encara de quan es farà la prova. Els comerciants sí que van avançar que la intenció és fer-la un dissabte a la tarda en horari comercial. Aquest dijous, el Govern es va reunir amb veïns que tenen aparcaments al carrer per trobar la millor manera de compatibilitzar el tancament del carrer i l'accés d'aquests en vehicle.

Com va comentar l'alcalde en el ple, la idea de tancar aquest carrer al trànsit és històrica. De fet, quan es van fer les obres de remodelació del carrer Ample, cap al 2003, ja es va preveure que a la llarga podria ser una illa de vianants. Per això, es van eliminar les zones d'aparcament que hi havia, es van instal·lar pilones i les voreres es van fer al mateix nivell que l'asfalt.

Els botiguers, dividits

Per part seva, el president de l'Associació de Botiguers de Blanes Centre, Lluís Pascual, va explicar que davant de la possibilitar de tancar el carrer Ample al trànsit, els comerciants es mostren clarament dividits. Per una banda, hi ha un sector que és més aviat reticent, perquè considera que "Blanes té una circulació especial i no hi hauria vàlvules de sortida". A més, creuen que si no s'instal·lessin bones zones d'aparcament als afores, podria comportar que hi hagués un gruix important de gent que deixés d'anar al centre.

Per altra banda, segons Pascual, hi ha un altre sector de comerciants que considera que seria positiu. "Des del punt de vista comercial com més espai per vianants hi hagi, millor", va comentar Pascual, que va afegir que també cal fer un treball paral·lel per "fer compatible la vida veïnal", tot i que creu que ja es farà així. Malgrat tot, doncs, els comerciants volen esperar que es facin les proves pilot que calgui per "valorar" i, si cal, "rectificar".

"El que està clar és que la tendència és que els centres històrics de les ciutats vagin sent per als vianants", va afirmar el president. Pascual va concloure afirmant que "cal provar-ho" i que en aquest sentit, creuen que "l'actitud de l'Ajuntament és positiva".