Francesc Folch Rubau i Glòria Aldehuelo són els entrenadors del grup independent Salultx Salvauth Park de Girona. Ahir, eren a Olot per acompanyar els integrants d'un dels equips del seu grup. Es tractava de 5 nens i nenes de 5è de primària que participaven als tallers de robòtica del Robolot. Hi havia tallers de Scratch, Lego, Arduino i Ardublocs. Una dotzena de monitors van assessorar l'intercanvi d'experiències dels joves participants. La funció dels tallers era incentivar l'esperit de recerca entre els més joves. Estaven oberts a edats que van dels 10 als 16 anys.

Folch i Aldehuelo van deixar de seguir els tallers per explicar els motius que els van impulsar a introduir-se en el món de la robòtica com a entrenadors. Van puntualitzar que la seva dedicació professional està lluny de la tecnologia perquè són farmacèutics. Fa uns dos anys, el seu fill tenia 13 anys i estudiava primària al col·legi Bambini de Montjuïc. Va ser en aquest centre que el noi va prendre interès per la robòtica i els pares van decidir potenciar l'afició del seu fill. A partir d'aquí, van crear un equip per tal de participar en competicions. Tot i haver començat la secundària en diferents instituts de Girona, l'equip es manté i es pot incrementar fins a 10 integrants.

Per complir l'objectiu de millorar en el rendiment de l'equip organitzen cursos que són conduïts per professors de la Universitat de Girona. Aldehuelo va enumerar ensenyaments de scratch i de robots submarins. Va destacar la importància dels patrocinadors en el finançament dels ensenyaments. Pel que fa al paper dels entrenadors va explicar que "l'entrenador orienta, però no soluciona els problemes".

Els resultats d'un treball de 2 anys va tenir el primer reconeixement a la passada "First lego league de Girona". Aquesta competició, va tenir lloc a l'Escola Politècnica Superior, al Campus Montilivi, i va girar a l'entorn de la millora de la qualitat dels aliments i a la prevenció de la contaminació alimentària. Adehuelo va explicar que havien aconseguit un dels 8 premis pels quals van competir 130 alumnes de 16 formacions provinents de diversos instituts de secundària i d'iniciatives particulars. Els ingenis de Salvauth Park van aconseguir el guardó referent al comportament del robot.

Van explicar que els 8 components de l'equip dels grans avui participaran en el concurs de rastrejador de robots i en el minisumo. Es tracta de desafiaments de robots que consisteixen en la superació de diverses missions contrarellotge. "Els robots es mouen d'un lloc a l'altre dins una complicació cada vegada més gran", va definir Aldehuelo.

La previsió és que el concurs del Robolot aculli més de 100 participants de Catalunya i d'altres punts de l'Estat, que competiran per aconseguir una part dels 10.ooo euros repartits en diferents premis. Els premis van dels 50 als 300 euros en metàl·lic i també n'hi ha en forma de material didàctic.

L'INS Garrotxa va començar ?l'any 2002 la robòtica educativa i, amb ella va néixer el Robolot, amb el doble objectiu d'incentivar l'esperit de recerca tecnològica entre els més joves i el de despertar la vocació tecnològica entre els alumnes d'Eso i preuniversitaris (Batxillerats i Cicles Formatius).

Des de l'any passat la Fundació Príncep de Girona organitza conjuntament amb l'INS Garrotxa el certamen. Una col·laboració a la qual, aquest any, s'hi ha sumat també l'Ajuntament d'Olot, que ha entrat a formar part de l'organització del Robolot.