El Consell Comarcal de la Selva commemorava ahir el Dia Internacional contra la Violència de Gènere i durant una jornada que es va celebrar a l'ens es van conèixer les dades del Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD) d'aquest any que mostren que s'han atès 230 casos de violència masclista al servei comarcal. Un nombre que suposa un augment de gairebé el 40% si es compara amb l'any anterior, quan van ser 165. A més cal tenir en compte que les dades aportades per ahir del SIAD només arriben fins a 23 de novembre i, per tant, encara es podria incrementar.

Amb tot, però, la responsable del SIAD Ester Mas destaca que si bé la dada pot resultar alarmant d'entrada perquè hi ha un increment dels casos, destaca que hi ha dos motius que serien el que han provocat aquest augment. Per una banda, diu Mas, es tractaria de "l'increment de la detecció perquè des del Consorci de Benestar Social de la Selva s'ha treballat en aquesta línia" obrint una seu del SIAD a Caldes de Malavella, cosa que suposa, destaca, que s'hagin doblat els efectius i per tant, el personal passant d'una sola persona a la seu central de Santa Coloma de Farners a tenir-ne una altra a Caldes de Malavella. Per l'altra banda, la responsable del SIAD considera que també hi ha hagut una major difusió, cosa que ha provocat, diu clarament, un increment dels casos. En concret, s'han realitzat dos tallers, un sobre autoestima per part de la Creu Roja i que era setmanal on participaven unes 15 persones i un altre, destaca, de dones de la Universitat de Girona (UdG) on participaven dones víctimes de la violència masclista.

Per a Mas ambdós ingredients són els que han fet augmentar que s'hagi tractat gairebé un 40% més de casos a la comarca aquest any. Pel que fa a la resta de dades que es van donar des del SIAD també destaca l'augment del 44,24% del nombre de dones ateses aquest any pel SIAD ja que enguany han estat 238 quan en canvi, fa un any, van ser 165. Un altre aspecte també lligat segons Mas a l'augment de la difusió són el nombre d'atencions realitzades, que passen de 474 el 2011 fins a les 614 d'enguany, entre d'altres.

Més de 60 persones al Consell

Pel que fa la jornada que es va fer al Consell Comarcal de la Selva hi van participar una seixantena de persones i tenia com a objectiu mostrar el compromís i la implicació de tots els agents socials, i els ciutadans i ciutadanes, a través d'un treball conjunt per avançar cap a escenaris que propiciïn una Catalunya lliure de violència envers les dones. La inauguració va anar a càrrec del president del Consorci de Benestar Social, Joan Garriga, i el gerent del Consorci de Benestar Social, Sergi Carmona. I un dels centrals va ser el protagonitzat per dones maltractades de la comarca, anomenat la taula de testimonis de violència de gènere.